Äntligen mer pengar för rovdjurstängsel

StaketSå här kan ett rovdjursstängsel se ut. Ett rejält elstängsel.
Textstorlek:

Nu höjs ersättningen för rovdjursstängsel rejält. Från 20- 50 kronor per meter. – Kanske inte täcker hela kostnaden, men det kommer närmare, menar stängselentrepenören PA Bergvik.

Annons:

Nu går de ändringar som regeringen klubbade i landsbygdsprogrammet redan till nyår igenom, efter ett godkännande från EU. Det har förekommit uppgifter om att de nya ersättningsreglerna, pengar som tas ur stödet för utvald miljö i landsbygdsprogrammet, skulle börja gälla redan första augusti. Senaste budet är dock att Länsstyrelsen börjar behandla ansökningar enligt det nya regelverket först vecka 33.

Vilket belopp som ska gälla är inte heller solklart. Beloppet kan variera mellan olika län och mellan olika projekt. Grundregeln är dock att taket ska vara 50 kronor metern.

Stödet är avsett för fårägare i vargområden. De som har sin verksamhet inne i ett regelrätt vargrevir är givetvis självskrivna. Hur man ser på områden utanför vargrevir, med kringströvande varg, är upp till varje länsstyrelse att bedöma. Vi frågade Yvonne Haglund på lantbruksenheten, länsstyrelsen i Örebro län.

– Här i Örebro län kan vi nog säga att fårägare över i stort sett hela länet kan komma på fråga. Även om varg inte finns permanent över allt har vi ju revir från norr ända ner till Tiveden i söder. Vi avgör lite från fall till fall utanför reviren.

Som det ser ut just nu är bidraget ”översökt”, det vill säga att det kommit in fler ansökningar än vad det finns pengar till i den pott Länsstyrelsen i Örebro län fått sig tilldelad. En situation som gäller fler län.

– Ja, men vi hoppas på mer pengar. Mycket talar för att vi kommer att få det. Mitt råd är att söka om man planerar att bygga rovdjursstängsel.

Just det är ett viktigt råd. Länsstyrelserna betalar inte ut några pengar på arbeten gjorda innan man ansöker.

– Nej, ska man bygga staket anser jag att man ska börja med att skicka in en ansökan, det är vad vi rekommenderar. Det kommer dessutom bli så att man måste ha godkänt staket för att få ersättning för rovdjursrivna får.

Om man beviljas pengar åtar man sig också att sköta staketet i 5 år.

Hur långt räcker då pengarna? Vi frågade Per- Anders Bergvik, entreprenör med stängsel för lantbruket som specialitet. Han har mångårig erfarenhet av uppsättning av rovdjursstaket.

– Man kan väl säga så här. Även om 50 kronor inte räcker hela vägen alltid är det betydligt bättre än 20. Det som kostar när man bygger staket av det här slaget är arbetet. Beroende på terräng är det tidsödande.

Exakt vad stängsel kostar är svårt att säga.

– Ja, talar vi om att hägna åkermark kan det gå fort, då räcker kanske 50 kronor. Men är det mycket sten och berg, ja, då kan det kosta ända upp till 100 kronor per meter.

Länsstyrelsen ska godkänna staketet innan pengarna betalas ut. Det vanliga är elstängsel med minst 5 trådar. Nät med kompletterande eltråd eller högt nätstaket kan också godkännas.

– Det är bra att stödet höjs. Än så länge har vi inte sett någon ökning i intresset för nya rovdjurstängsel, menar Per-Anders Bergvik.

– Det stora flertalet elstängsel vi bygger byggs inte med stöd för rovdjursstängsel. Vi har gott om jobb, men det är bra med fler rovdjursstängsel. Det är det bästa skyddet mot rovdjur.

Annons: