Bilen med jättegripen

Textstorlek:
Annons:

 

 Det går undan när Owe Johansson från Tierp lastar. Han använder sig nämligen av en så kallad separatlastare, med tre gånger så hög kapacitet som de kranar som brukar sitta på vanliga timmerbilar. Men lasthastigheten är inte huvudsyftet med separatlastare.

Det man vill åt är i själva verket högre kapacitet på timmerbilarna. Genom att använda separatlastare och ta bort kranen från timmerbilarna går man från en vikt på 23-24 ton till 16 på bilen. Det innebär 6-7 kubik mer virke på bilen. Men systemet kräver givetvis bra planering.

Det gulsvartrandiga lämmen längst bak på bilen är i själva verket ett skrapblad som Owe kan fälla ner när han lastat färdigt vid ett avlägg för att återställa vägen och kamma bort skräp från lastningen. Kniper det kan han också använda det för att skjuta på timmerbilar som fastnat.

Annons: