En mindre lada på hjul

JF Stoll/Metsjös senaste hackvagn på 55 kubik, med pickupen på sidan av.JF Stoll/Metsjös senaste hackvagn på 55 kubik, med pickupen på sidan av. Foto: Henrik Östensson
Textstorlek:

Idén att montera ihop en exakthack med en ensilagevagn, en hackvagn, har under många år utvecklats av danska JF Stoll och Ivarsson i Metsjö.

Annons:

Hackvagnarnas och för den delen snittvagnarnas begränsning har visat sig vara grässträngarnas storlek. Många vill bredsprida för att sedan stränglägga ihop en rejäl sträng för att förtorka och öka kapaciteten.
Men eftersom traktorn grenslar strängen kan inte vagnarna hantera riktigt stora strängar. Växer strängen trampar traktorn i strängen.
Lösningen blev att montera JF:s största hack på tvären framför vagnen med en rejält bred pickup hydraulisk utfällbar på höger sida. Vagnen och traktorn går då alltså bredvid strängen.
Stor hack kräver rejäl lastkapacitet. Vagnen lastar 55 kubikmeter, en smärre lada på hjul. Man kan nog anta att traktorn får ta i ordentligt när vagnen börjar bli full, när grässträngen är lite fuktig och det dessutom lutar lite uppåt.
Just nu är det bara JF/Metsjö:s hackvagn som säljs i Sverige. Överhuvudtaget har försäljningen av hackvagnar minskat. De större gårdarna går över till självgående exakthack. Det sägs också att snittvagnar vinner mark.
– Vi tappade mark på hackvagnarna, lite oförtjänt. Vi väntade på en ny hack från JF, det dröjde, men nu har vi den hacken, berättar Anders Ivarsson.
Samarbetet mellan JF och Ivarssons började med att man monterade hjulställ på de danska vagnarna, som hade små hjul. Efter han kom Ivarssons att stå för hela vagnen, medan JF tillverkade hacken

Annons: