”Ett smidigt sätt att hantera Salix”

BiobalerAndersson biobaler.
Textstorlek:
Annons:

Företaget Reab från Skåne har redan skördat 5000 rundbalar salix med sin Andersson Biobaler. Maskinen är en rundbalspress anpassad för skörd av exempelvis Salix. Försök att elda salixbuntarna i halmpannor pågår.

Maskinen som är tillverkad i Kanada, är en modifierad rundbalspress försedd med något som liknar en slaghack i fronten.

– Ja, väggar, rullar, lager, drivning på den här är betydligt grövre än på en press anpassad för vallgröda. Förutom hacken där fram har pressen också hammarslagor som slår in materialet i presskammaren, berättar Sten Segerslätt från Reab.

Maskinen går precis som en vanlig rundbalspress bakom traktorn. Traktorn är försedd med hasplåt och en vanlig balgrip i fronten.

– Ja, med den petar man omkull salixen eller vad man nu pressar. Det som sätter gränsen för hur grovt material är egentligen hur mycket traktorn orkar bryta omkull och gränsla. Vi har kört stammar upp emot 80 millimeter. Det går rejält tungt. Maskinen kräver en traktor på 200 hästkrafter.

Annons: