Det kan bli brist på potatis

Textstorlek:

Att det varit ett svårt skördeår har inte udgått någon, allra minst potatisodlarna. Skörden är så mycket som 15-20 procent mindre brutto än normalt.
– Då vet vi inget om hur det sista av skörden som ligger i lagren ser ut, om den klarar att lagras, säger Olav Eriksson på LEV vegetables, Odensbacken, ett av landet större potatispackerier.

Annons:

En hel del potatis ligger fortfarande kvar i jorden, skörden blev rejält försenad.
– Ja, ett normalår är i princip potatisskörden klar fram till 15 oktober, fortsätter Olav.
Det är mycket saker som spelat in. Det regnade redan i våras vilket försenade och försvårade sättningen.

– Sedan har ju regnandet och kylan påverkat hela vegetationstiden. Det gör att potatisen utvecklades sent. Det tog tid innan den satte ordentligt skal av det slag vi behöver för att vinterlagra potatis. Det tillsammans med höstregnen har gjort situationen svår, våra odlare skördade fram till den första frosten. Det som ligger kvar i jorden nu är förstört. När vi inventerat kan det saknas så mycket som 30 procent mot prognos.

Väderproblemen har drabbat potatisodlare i i stort sett hela landet, utom Skåne, där skörden är normal.
– Det finns också stora lokala variationer. Ta bara närområdet här. Öster om orten Odensbacken, mot sjön, har det regnat betydligt mer än här, bara någon mil bort.

Arealen odlad potatis har minskat något i Sverige.
– En nödvändighet, ett normalår skulle vi annars ha för mycket potatis. Om man nu kan tala om positiva saker ett sådant här år är att det man haft samma problem i hela Europa. Länder från vilka man normalt exporterar potatis, England och Skottland exempelvis, måste i dag importera. Det samma gäller inte minst grannlandet Finland. Vi har fått mängder med förfrågningar om export. Vi har inte exporterat någon än, vi vill veta hur mycket vi har som klarar lagerhållning först.

Branschorganisationen GRO har i en prognos sagt att det saknas kanske 30 000 ton potatis på den Svenska marknaden för säsongen.
– Det är i sig inte mycket, tre veckors konsumtion ungefär, men börjar vi exportera, ja, då finns det stor risk för en rejäl potatisbrist på senvintern och våren.

– Allt hänger på vad vi får betalt av de stora handelskedjorna. Vi levererar ju mest till Ica. De brukar gå före och höja priset, i år avvaktar de Axfood och Coop. Om några veckor kommer vi att prisförhandla. Får vi inte det vi vill då, ja, då sätter vi gång och exportera, vi måste se till vårt och våra odlares bästa.

LEV är sedan augusti huvudleverantör till Ica centralt, alltså det packeri som levererar merparten av Icas potatis. Det har gjort att man ökat volymerna i packeriet det senaste halvåret med 40-50 procent. De femton odlarna finns i Närke, Västergötland och Östergötland.
– Merparten är inhemsk potatis. Men vi importerar en del, särskilt sommartid.
Något man importerat mycket är bakpotatis.
– Ja, Sverige har haft för lite bakpotatisodling, den är lite mer krävande. Men i år har en av våra odlare, som också är delägare i LEV, Stefan Sjölinder här från Asker, odlat mycket bakpotatis. Vi har nu Svensk bakpotatis i lager så det ska täcka Icas behov fram till och med vecka 26, 2013, det är glädjande. Men sedan är vi hänvisade till att importera cypriotisk bakpotatis till Stefans skörd kommer igång igen i början av oktober.

 

Annons: