Miniskotare från Västergötland

Bison skogsmaskinFredrik Pettersoon på Lapab i Hallstahammar provar Bison 6000:s backtagningsförmåga. Foto: Henrik Östensson
Textstorlek:

Kranman i västgötska Dingle, ett företag som tillverkar bland annat vagnar och redskap för fyrhjulingar och små griplastarvagnar, erbjuder sedan en tid tillbaka en maskin för den som vill ta steget upp från en fyrhjuling med vagn i skogen.

Annons:

Den nya skogsmaskinen, i allt väsentligt en liten skotare, heter Bison 6000, en stabilt byggd liten krabat.

Maskinen har en tvåcylindrig dieselmotor från Vangaurd och helhydrostatisk transmission. Framhjulen driver alltid medan man hydrauliskt kan lägga an en rulle som driver hjulen i boggin där bak.

I sitt enklaste grundutförande har maskinen en kran på 3,30 meter och en motor på 18 hästkrafter. Då kostar maskinen 219 000 kronor, ungefär jämförbart eller rentav lite billigare än en stor fyrhjuling med griplastar-skogsvagn. Men då är Bison sannolikt en betydligt mer kompetent maskin, med en maxlast på 1,9 ton.

Maskinen har en toppfart på 14 kilometer i timmen och är försedd med hög- och lågväxel

Sedan finns det en lång tillbehörslista att välja ur: bredare hjul, större motor, rattstyrning, vinsch, tvåspaksreglage, dolly för vägtransport, kedjor, en högre transportväxel – för att bara nämna något. För 16 000 kronor, exempelvis, får man en starkare kran som räcker 4,40.

 

Annons: