Nu börjar vargjakten

Textstorlek:

Nu har Naturvårdsverket beslutat att det åter blir jakt på varg. Det blir en selektiv jakt på starkt inavlade vargar. 16 vargar ska skjutas i åtta revir.

Annons:

Det ska jagas varg i Örebro län, Västmanland, Värmland och Dalarna. Två vargar per revir ska skjutas. Eftersom reviren ibland går över länsgränserna blir det lite flytande var exakt de ska skjutas, mycket talar dock för att hälften av vargarna ska skjutas i Örebro län, fyra i Värmland, två i Dalarna och två i Västmanland.

Helst ska inte båda vargarna i alfaparet skjutas.

– Idealet är ju att man exempelvis skjuter en individ ur alfaparet och en valp. Det finns givetvis en risk att man skjuter fel varg, men det ska gå bra menar Per Wedholm på länsstyrelsen i Örebro.

Reviren där jakten ska ske har valts ut just med tanke på att problemen med inavel är som störst där.

Reviren där jakten ska ske är följande:

Brattfors, Värmland

Acksjön, Värmland

Fulufjället, Dalarna

Kloten, Dalarna och Örebro län

Ulriksberg, Örebro län

Villingsberg, Örebro län

Hedbyn,  Örebro län och Västmanlands län.

Kölsta, Västmanlands län

Jakten drar igång redan i morgon, den 31 januari och pågår till den 17 februari. Första dagen får endast spåring ske.

Det är de som har jakträtten i respektive område som får vara med och jaga varg. Man måste utse en jaktledare som anmäls till Länsstyrelsen 24 timmar innan jakt.Så fort två vargar i ett revir är skjutna avlyses jakten. Det finns kontaktpersoner på länsstyrelserna att ringa till.

Jakträttsinnehavare som deltar i jakten behöver inte söka jaktkort.

Naturvårdsverket motiverar jakten med att de åtgärder man planerar för att genetiskt stärka vargstammen får större genomslag om vargstammen är mindre. Man avser exempelvis utplantering vargar från djurparker.

Annons: