På Öjeby har korna sängar

KosängEn ko i en av kosängarna på Öjeby. Ströet består av hackad halm och kalk.
Textstorlek:

Kors liggbås i mjölkladugårdar brukar följa en rätt given mall. Betong, numera med något slags gummimatta och lite spån, eller torvströ, ovanpå.

Annons:

På gården Öjeby i Linghem, utanför Linköping, har man ett system som är ovanligt i Sverige. Istället för båspallen har man en slags minidjupströbädd.

– Ut mot skrapgången finns en kant på cirka 25 centimeter. Det vi kallar kosängen är även avgränsad i sidled. Vi strör med en blandning bestående av hackad halm, kalk och lite vatten, berättar Jan-Erik Samuelsson.

Men vägen fram till systemet var inte spikrak.

– Nej, vi fick dra det här genom alla möjliga instanser för att få det godkänt. Det man var rädd för var risken för salmonella och mer problem med mastit. Men vi trodde på det här. Systemet med kalkblandad strö är vanligt utomlands. Fast även veterinärerna var tveksamma till idén.

– I dag vet vi facit. Vi strör bara en gång i veckan. Trots det upplever vi att korna är renare än tidigare. Vi har god hälsa i besättningen och celltalen ligger under 200 i medeltal. Det är kalken som är nyckeln till det, menar Jan-Erik.

– Vanlig djupströbädd skulle inte fungera.

För en lekman ser det ut som att korna ligger bra mycket bekvämare.

– Det fungerar bra. Det är inga problem att skrapa av gödseln, säger Emelie Carlsson, som arbetar i ladugården.

 

 

Annons: