Brand på grisgård i Sevalla

Det eldhärjade svinhuset i Sevalla.
Textstorlek:

Ett sextiotal grisar fick sätta livet till i en omfattande brand på Kinnsta Gård i Sevalla utanför Västerås. Men det kunde gått än värre.

Vinden låg på åt rätt håll vilket gjorde att elden gick att begränsa, dessutom hade vi inte fullbelagt i lösdriftsavdelningarna, berättar en av de anställda på gården.

Annons:

 Brandorsaken vid Kinnsta gård är inte klarlagd men tros ha startat i den del av byggnaden där verkstad och foderkök finns. Därifrån har elden spridit sig till intilliggande lösdriftsavdelningar där ett sextiotal suggor fanns.

Vi fick order från räddningstjänsten att försöka få ut så många djur som möjligt från de andra avdelningarna och det lyckades vi med. Vi har också lyckats få in alla grisar igen, berättar Annika Carlsson som arbetar på gården.

När branden släckts var rörmokare och elektriker snabbt på plats för att säkerhetsställa ventilation och vattentillförsel till de grisar som överlevt.
Det har också löst sig med foder till djuren och en foderbil kommer i morgon.
I morgon kommer även veterinär för att undersöka eventuella rökskador hos överlevande suggor.

Brandkår har i skrivande stund lämnat platsen. Kvar är polis som också spärrat av delar av gården eftersom det finns gasflaskor i byggnaden som utsatts för värme och utgör en explosionsrisk.

Annons: