Slitvarg från Söderhamn

KockumsKockums 84-31, fortfarande i tjänst efter 31 år.
Textstorlek:

Skogs- och jordbruksmaskiner blir allt mer påkostade och avancerade. Men det finns också en annan kategori – slitvargarna – som bara går och går. Under rubriken ”Trotjänaren” letar vi upp veteraner i arbete, fjärran från puts och utställningsskick.

Annons:

Bröderna Robert och Niklas Oscarssons Kockumsskotare är ingen skönhet, men väl en trotjänare. Årsmodellen är 1982.  Maskinen har hängt med länge. Som jämförelse kan nämnas att engrepsskördare vid den var ett okänt begrepp i skogen.

Tekniken är enkel: sexcylindrig motor från Ford, konverter och och planetlåda med tre steg. Hytten är förhållandevis modern och bjuder på dubbelkommando, precis som dagens skotare. När man vänder stolen bakåt styr man med en spak. Spakarna för att styra kranen sitter, precis som på moderna maskiner, i armstöden på stolen.

Lastkapaciteten på maskinen ligger på 12 ton. Kranen räcker nio meter från maskinen. Det var riktigt imponerande 1982.

– Vi köpte den för ett drygt år sedan. Priset var ungefär det man får ge för en halvsliten begagnad skogsvagn. Det här är något helt annat i skogen, berättar Robert Oscarsson.

Tanken är att maskinen ska gå i brödernas egen skog på ungefär 100 hektar.

– Ja, lite vindfällen och vedkörning. Vi använde den en hel del när vi röjde upp efter stormen Dagmar.

Bröderna har inte vidtagit några större åtgärder för att hålla maskinen igång.

– Vi har bytt ut ett par hydraulcylindrar som var utslitna. Vi bytte också alla oljor i maskinen när vi köpte den. Det är en hel del olja, 80 liter bara i bakvagnen.

– Ett skäl till att vi valde en så här pass gammal maskin är dels priset, men också att vi relativt enkelt kan serva och reparera. Dagens maskiner blir ju mer och mer avancerade.

För att vara så pass gammal är Kockumsmaskinen förhållandevis hel. Skogsmaskiner som är så pass gamla som denna är oftast skrotade.

– Innan vi köpte den hade den gått 20 år på ett sågverk för transporter på vedgården. Troligen ett rätt stillsamt liv, tror Robert.

Det har funnits skogsmaskiner på gården tidigare.

– Ja, vi hade en Timmerkalle. Den var mindre och saknade en finess, dubbelkommando. Den gick inte att köra bakåt.

En säregen detalj på maskinen är vindrutetorkarna. De drivs med tryckluft.

– Har aldrig sett det tidigare. De fungerar dock inte. Har lite svårt att förstå dne detaljen. Varför komplicera något så trivialt som vindrutetorkarna med tryckluft?

Många förknippar Kockums med Malmö, varvskris och tipp-truckar. Men Kockums skogsmaskiner tillverkades i Söderhamn. Företaget tillverkade bland annat processorn Logma, en tidig skogmaskin som kapade och kvistade redan fällda träd.

Kockums i Söderhamn köptes 1984 upp av företagsgruppen Rauma-Repola, som ägde konkurrenten ÖSA. Efter ett par år flyttades verksamheten från Söderhamn. ÖSA köptes i sin tur upp av Timberjack, i dag John Deere. All tillverkning är  i dag flyttad till Finland.

 

Annons: