De verkade för bättre kohälsa

Textstorlek:

Att ha kännedom om kornas klövar är viktigt. Att tidigt upptäcka problem för att förebygga kan både öka lönsamheten, ge en bättre vardag för mjölkproducenten och minska lidanden. Vi var med när Växa Sverige AB och Länsstyrelsen i Örebro län höll klövvårdskurs på Sverkesta gård utanför Fellingsbro.

Annons:

– Tanken med det här är inte att deltagarna ska bli fullfjädrade klövvårdare, utan att man ska lära sig att upptäcka problem och förebygga dem, berättar Åke Malmberg, veterinär på Växa Sverige.

En hel del går att göra själv.

– Ja, en bra investering för varje mjölkgård är en verkstol. Har man tillgång till det kan man åtgärda en del klövproblem själv, utan att ta ut klövvårdare. Dessutom är det enklare för klövvårdaren att göra en akututryckning om det finns en verkstol, fortsätter Malmgren.

En enkel verkstol kostar från cirka 18 000 kronor plus moms.

Instruktör på kursen var bland andra klövvårdaren Erik Lundberg.

Eriks verkstol tillhör inte de enkla. Den är försedd med en hydraulpump och har en mängd hydrauliska inställningsmöjligheter för att underlätta arbetet. På en stor pekskärm på ena sidan matar Erik in gårdsnummer och kornas individnummer.

– Det är för att vi ska kunna rapportera eventuella klövproblem till avelsdatabanken.

Klövhälsa är ofta genetiskt betingad.

– Generellt är klövhälsan bra på de gårdar jag jobbar åt. Flertalet mjölkproducenter tar ut klövvårdare ett par gånger om året. Då förebygger man många problem. Att man numera arbetar aktivt med klövhälsan i aveln har också gjort sett.

Vid en verkstol hade Erik satt upp klövar från slaktade kor för att demonstrera hur han verkar och behandlar en skada. Bland annat tog han bort en böld.

– För att skydda den delen av klöven sätter man en kloss på den andra halvan av klöven, så att kon inte stödjer på den sjuka delen medan den läker, berättar Erik och demonstrerar hur man lägger förband på den skadade klöven.

Kons klövhälsa är avgörande för produktionen. Gör det ont i en klöv blir kon stel och får svårt att gå. Det innebär att hon äter mindre, mår sämre och mjölkar mindre.

– Även om det är ovanligt, så kan försummade skador och problem i klövar orsaka att man får slakta kor.

Bland köttdjur, dikor, är det relativt ovanligt med klövvård.

– Behandlar jag köttdjur är det oftast akuta behandlingar. Problemen är avsevärt mindre hos köttdjur, eftersom de inte drivs lika hårt och äter lika högvärdigt foder. En foderstad med mer grovfoder är bättre för klövarna. Idealet i mjölkstall vore om alla kor gick i sin; sinkor har nämligen få problem med klövarna. Men då skulle det ju bli lite dåligt med mjölk, skojar Erik.

 

Annons: