Kraftpojkar planerar nordens största solcellspark

fjol startade Kraftpojkarna Sveriges första Energicenter med fokus på sol-, vind- och vattenkraft i Nykvarn. Syftet med Energicentret är att ge intresserade en djupare förståelse för området förnyelsebar energi.
Textstorlek:

Hösten 2013 väntas Sveriges första och nordens största solcellspark för solenergi stå färdig. Installerad effekt kommer att överskrida en megawatt. Det är företaget Kraftpojkarna med huvudkontor i Nykvarn intill Sagån som planerar bygget längs med E18.
- Vi har fått ett preliminärt okej på bygglov och befintligt beslut kommer i slutet av maj, berättar Christian Tapper, försäljningschef på Kraftpojkarna.

Annons:

Att sätta upp en solcellspark i sig kräver inte något bygglov, däremot behövs tillstånd för fastigheten som ska finnas i parken. Eftersom parken kommer att löpa ca 900 meter längs med E18 krävs även tillstånd från Trafikverket. 
- Parken blir fyra hektar stor med hundra rörliga solföljare à 70 kvadratmeter med 42 solcellspaneler per enhet. Vi räknar med att kunna producera mellan 1,2-1,4 miljoner kilowattimmar per år, att jämföra med cirka 200-250 normalstora villor, förklarar Christian Tapper.

Företagets vd, Magnus Hellberg startade för 20 år sedan ett småskaligt vattenkraftverk som än idag levererar el till Mälarenergi. 
- I vår affärsplan finns även vind- och vattenkraft men det blir aktuellt först om några år. Nu fokuserar vi på solcellsparken och försäljning och leverans av nyckelfärdiga solcellsanläggningar, berättar Christian Tapper.

Hittills har Kraftpojkarna bara mötts av glada tillrop från Västerås Stads energirådgivare och Mälardalens Högskola.
- Högskolan har sökt projektstöd från Energimyndigheten. Vi kommer att sätta upp olika typer av solcellspaneler för att studenterna ska kunna mäta och jämföra, säger Christian Tapper.
Även förbipasserande kommer att kunna följa elproduktionen med hjälp av en informationsskylt i videoformat som planeras öster om solcellsparken.

Några andra delägare i solcellsparken än Kraftpojkarna är i dagsläget inte aktuellt.
- Däremot är vi naturligtvis villiga att sätta upp en liknande park med delägarskap om exempelvis Västerås Stad skulle vara intresserade, förklarar Christian Tapper. 
Kraftpojkarna har sökt energibidrag hos Länsstyrelsen men ännu inte fått något beslut.
- Blir det ett positivt besked är vi naturligtvis glada, men vi har räknat med att bygga solcellsparken på ren kommersiell basis, avslutar Christian Tapper.

 

Annons: