Ett sällan skådat skördeväder

Textstorlek:

Äntligen kom det då, ett sådant där skördeår alla drömmer om. Sol och torrt väder har gjort att skörden rullat på ordentligt i Svea Jord & Skogs område. Välbehövligt efter de stora problemen under förra årets skörd. Mycket talar dessutom för att skörden blir högre än väntat.

Annons:

– Vi får gå tillbaka till 2007 för för att hitta ett så här pass bra skördeväder, hävdar Sven Pettersson, chef på Lantmännens spannmålsanläggning i Kumla. Vi har i dagsläget inne 90 procent mot prognos här. Vi kommer att gå över prognosen. Bara de 1500-2000 ton våroljeväxter vi väntar på räcker för det. Där är skörden ännu inte igång.

Framför allt är det vårvete och havre som nu levererar bättre än väntat hos Närkebönderna.

Kornet däremot är ojämnt. En del verkar få usel skörd medan andra talar om rekord.

– Jordarten verkar ha spelat stor roll om det bra eller inte med kornet.

Skörden är också tidig, som det ser ut nu kommer de allra flesta i Närke och i Mälardalen ha tröskat färdigt inom några veckor.

– I fjol höll vi på långt in i oktober, fortsätter Sven Pettersson.

Inte heller i Västerås, som hanterar spannmål från flera håll, bland annat mottagningar i Sala och Hedemora, har man fått in särskilt mycket våroljeväxter.

– Nej,  oljeväxtskörden har inte kommit igång än. Det fina vädret har gjort att vi ligger mycket bra till på övriga sädesslag. Vi har fått in ungefär 50 procent mot prognos. Allt talar för att vi kommer att nå prognos, säger Stefan Carlsson på Lantmännens spannmålsmottagning i Västerås.

Många odlare i Mälardalen var oroliga för vilken effekt torkan i juli skulle få. Dessa farhågor verkar inte ha slagit in.

– Nej, det vi hör är att många är förvånade över att torkan gjort så liten skada. Det verkar som torkan kom i en bra tid.

Höstvetet presterar, precis väntat, däremot inga rekordskördar.

– Nej, vi visste ju att det skulle bli mindre folk hann inte så. Det som kom i jorden drabbades dessutom av en hel del utvintringsproblem.

Detsamma gäller höstoljeväxterna. Det odlas relativt lite här i regionen i normala fall i år är det än mindre.

Vädret, solen och lagom torrt väder gör också sitt till för kvaliteterna.

– Ja, jag hade vissa farhågor om proteinet, som brukar falla vid höga skördar på vårvetet, men så här långt är värdena bra, liksom falltalen. Det bara rullar på, med jämna värden, vi provar inte ens varje dag, det behövs inte, fortsätter Sven Pettersson.

– Här har vi inte ens med torkarna dygnet runt än. Förra året gick de dygnet runt ända fram till november. Vi stängde inte igen torkarna förrän fram i december, inflikar Stefan Carlsson

Det fina vädret har gjort att det stundtals blivit ovanligt högt tryck på spannmålsmottagningarna. Ibland köer.

– Ja, inte minst kan det bli köer vid utvägningen. Men numera har vi ju tidsbeställning, det har minskat köerna.

Trots operation Blåljus och trots att många spannmålsodlare byggt ut lagrings- och torkkapcitet kommer mycket spannmål in i skördeleveranser.

– Ja, här får vi in mer än 80 procent under skörden, det har snarast ökat, säger Sven Pettersson i Kumla.

Sven tror det beror på så kallade depåavtal och torkningsavtal som Lantmännen erbjuder.

– Ja, de konkurrerar så pass bra att det i alla fall är svårt att räkna hem nyinvetseringar. Bränslepriset trycker också på. Det är dyrt att torka hemma om man eldar olja.

Även i Västerås kommer mycket in vid skörden, även om siffrorna inte är lika höga som i Kumla.

– Vi hanterar ju spannmål från andra mottagningar här eftersom vi har stor lagringskapacitet och hamn. En del skeppas ut direkt, annat lagras här ett tag, säger Stefan Carlsson.

Längre norrut i Jord & Skogs område har skörden inte kommit lika långt. Förhoppningsvis stabiliseras väderläget igen efter några dagars småregnande och mer ostadigt väder. Läget är fortfarande betydligt bättre än i fjol. Hur skörden blir återstår att se. I Dalarna har man exempel haft en hel del torkproblem.

– Min gissning är att vi kommer att få se en ovanligt stor areal höstvete nästa år. Många fick ju kvar utsäde när de inte kunde så i höstas. Det samma gäller nog höstoljeväxter, avslutar Sven Pettersson.

 

 

Annons: