Skörden avklarad hos Axet.

Per Gustafsson och bröderna Hans-Olof och Gunnar Gustafsson, vid Axet Närke. Det mesta av årets sördearbete är avklarat. Endast en liten hög återstår ute på gården.
Textstorlek:

Att årets skörd varit en fröjd för de flesta står helt klart. Hos Axet Närke, privat spannmålsmottagare i Asker, var skörden i princip avklarad före det datum skörden började ordentligt förra året.

Annons:

– Ja, även om det väl var extremt i fjol får man nog säga att årets skörd med några års perspektiv, var ovanligt tidig, säger Gunnar Gustafsson.

Gunnar och Brodern Hans-Olof tog över spannmålsmottagningen i Asker i Östra Närke när Svenska foder lämnade anläggningen för tiotalet år sedan. Innan dessa hade spannmålsmottagningen en historia både som Närlant, Rosén & Söner samt Sollebolagen.

– Själva huset, lagret, byggdes för att även kunna användas som potatislager, berättar Hans-Olov.

I dag används det för lagring av en mindre mängd spannmål och bland annat utsäde.

– Ja, att lagra spannmål här inne är arbetskrävande, det kräver att vi lastar med lastmaskin ut i gropen. I dag lagrar vi merparten av spannmålen i våra silotorn.

Axet Närke har ett 40-tal leverantörer, de som kör längst kommer kanske tre mil från Asker.

Drygt 5000 ton har levererats, det är lite mer än de senaste två åren.

– Vi har haft bra skördar här i området. Kvaliteterna är mycket bra. Det enda som verkar ha falierat är proteinhalten i vårvetet, som varit förhållandevis låg. Så mycket vårvete blev det inte, men det visste vi.

Vädret har gett glada miner, även hos Axet.

– Årets skörd har gått kanonbra. Vi har kört torken rekordlite. Arbetet med spannmålen går ju betydligt lättare när det som kommer in är torrt, särskilt om vi jämför med fjolåret, som även här var besvärligt. Vi har exempelvis i princip rent här ute på gården. Vi lägger ju en del där direkt under skördeperioden. Allt större tröskor gör ju att mer kommer in under kortare tid, då blir det att tippa ute på gården.

– Regn påverkar bara ytskiktet på det vi lagrar ute, men det är givetvis ändå bättre att spannmålen kommer under tak. I fjol jobbade vi med det långt in i oktober.

Axet samarbetar och avsätter spannmålen hos spannmålshandlaren Forsbecks i Skänninge. En hel del går via det samarbetet till Lantmännens etanolfabrik, i Norrköping.

Tre personer jobbar heltid och mer vid Axets spannmålsmottagning under skördeperioden.

Annons: