Gladare tongångar bland mjölkproducenterna

Bra efterfrågan på världsmarknaden har gett lite högre pris och högre invägning
Textstorlek:
Annons:

Det verkar som det äntligen är på väg att ljusna lite för Svensk mjölkproduktion. Tecknen är flera. Priserna knallar på uppåt, sakta men säkert. Invägningen har dessutom, för första gången på flera år ökat.

Sedan juli ligger invägningen av mjölk på Svenska mejerier över motsvarande tid förra året. De senaste fyra veckorna hamnar invägningen på 1,8 högre än i fjol.

Statistiken kommer från LRF Mjölks senaste mejerimarknadsrapport.

Prisbilden styrs av världsmarknaden, där det råder god efterfrågan trots fortsatta konjunkturproblem, dåliga tider ute i världen. Som så ofta förr är det andras problem som driver upp priserna på världsmarknaden. Både i Kina och i Ryssland har man svårigheter att få fart på sin inhemska mjölkproduktion, samtidigt som efterfrågan på mjölkprodukter i dessa länder stiger och beräknas fortsätta göra det.

LRF Mjölk hänvisar till källor som menar att efterfrågan, och därmed troligen även världsmarknadspriset, kommer att hålla i sig åtminstone till sent 2014.

Ewa Lööw, mjölkproducent och ordförande för Arla Kretsråd i Örebro län är givetvis nöjd över prisökningen, men vill ändå tona ner effekterna av det.

– Sedan i november i fjol har priset gått upp med 77,6 öre. Priset har höjts åtta gånger, samtidigt sänktes det på grund av valutaeffekter fyra gånger. Grundpriset ligger nu på 3,58, men oftast kan olika tillägg höja priset. Oberoende hämtning exempelvis, ger 3-4 öre till per liter.

Det är en rejäl ökning.

– Men kostnaderna är svåra att påverka och äter upp en del av ökningen. Foderpriset har gått ner med 10 öre i år. Men det har inte kompenserat den tidigare höjningen. Elpriset ligger fortfarande relativt lågt, men är på väg uppåt.

– Vi vet dessutom att prisökningar till oss gärna äts upp av högre kostnader. Alla vill vara med och hugga när det går bättre för mjölkbönderna, man vet att vi ofta har behov av att investera. Men självklart är det positivt att få mer betalt för det man producerar.

Det ökade invägningen kommer inte av större ko-antal. Ökningen beror kommer uteslutande från högre avkastning i existerande besättningar.

Prisökningen och den ökade efterfrågan verkar drivas av pulverexporten, Produktionen av mejeriprodukter fortsätter nämligen minska. Undantaget är just mjölkpulver, där produktionen ökar.

Produktionen av hårdost har fallit med 15,7 procent. Tappningen av konsumtionsmjölk har gått ner med -2,1 procent), grädde -8,7 procent och smör – 3,0 procent.

– Ett problem många står inför den här vintern är brist på grovfoder. På många håll har torkan, som höll i sig långt fram mot hösten, gjort att man har brist på ensilage, menar Ewa Lööw.

Annons: