Mångsysslande slitvarg från Coventry

Anders Sandberg köpte sin MF 65 för att göra rent i ett kalvstall. Traktorn hade då gått 5000 timmar enligt mätaren som stog still. Efter att Anders monterat en ny mätare har traktorn gått ytterligare 5800 timmar, en riktig trotjänare.
Textstorlek:

Skogs- och jordbruksmaskiner blir allt mer påkostade och avancerade. Men det finns också en annan kategori – slitvargarna – som bara går och går. Under rubriken ”Trotjänaren” letar vi upp veteraner i arbete, fjärran från puts och utställningsskick.

Annons:

Anders Sandbergs MF 65 kom till gården 1982. Årsmodellen är 1963. MF:en är försedd med multipower, alltså en kopplingsfri växel med två lägen. På MF innebar det dessutom frihjul på lågväxeln och motorbroms på högväxeln.

– Jag behövde en traktor med frontlastare, som var lägre än 2.30 att göra rent på skrapgångarna i mitt kalvstall med. Redan 1982 var så låga traktorer förhållandevis ovanliga. Jag vet att jag kikade på BM 400 också, men jag gillar MF bättre, så det blev en 65 som var försedd med en Bergsjö frontlastare. Lastaren var efter dåtida förhållanden kraftfull, den lyfter över ett ton.

Traktorn har sedan kommit att användas till allt möjligt.

– Ja, den har varit en mångsysslare. Omrörning av gödselbrunnen var ett av användningsområdena. Numera finns inga nötkreatur kvar på gården, däremot odlar Anders hästhö.

– Jag vände och stränglade allt hö med 65:an i somras.

Trots att det finns finns flera betydligt modernare traktorer på gården är det fortfarande 65:an som gäller när rundbalarna ska staplas in i logen.

– Ja, traktorn är ju efter nutida förhållanden mycket kort och smidig. Dessutom fungerar servon mycket bra, den är synnerligen lättstyrd och lätthanterlig.

Lastaren på Anders traktor ser märklig ut jämfört med nutida lastare, den har nämligen tre tiltkolvar.

– Ja, det är inte dubbelverkande kolvar utan en som tiltar ner och två som lyfter. Det gör lastaren mycket stark i tilfunktionen.

Som på många äldre, tvåhjulsdrivna traktorer tar framhjulslagren stryk på 65:an. Anders traktor är dessutom försedd med större framhjul för att fungera bättre med lastaren.

Anders traktor är ärrad, men ändå i förhållandevis gott skick.

– Visst syns det att den är använd och visst börjar den bli sliten. Det finns flera modernare MF på gården. En från 2006 och en MF 185. Men det är 65:an som är mest lättstartad. Ett problem är att snabbväxeln börjar bli sliten. Den tenderar att slirar lite när oljan blir varm i traktorn.

Historien om Massey Ferguson tog ju som de flesta vet sin början med Harry Ferguson och grållen. 1953 gick Ferguson och Kanadensiska Massey Harris ihop. 1957 togs namnet Harris bort i varumärket, varumärket Massey Ferguson, MF uppstod.

I dag ingår MF i den Amerikanska koncernen Agco, som bland annat också äger märkena Valtra, Fendt och Challenger.

Slutet av 50-talet blev viktiga för Massey Ferguson. 1958 kom MF 35. Den efterträdde den så kallade ”Guldkalven” Fe 35 och var i allt väsentligt en ny, förbättrad traktor. Den trecylindriga motorn från Perkins var stark och lättstartad. Senare samma år presenterades MF 65. En betydligt större traktor, god för cirka 50 hästkrafter. Precis som 35:an var den försedd med tre växlar plus back i grupplådan, samt hög och lågväxel. Diffspärrar finns också. Traktorn kunde också fås med hydrauliskt assisterad snabbväxel. Det som MF kom att kalla multipower. De allra flesta 65-or försågs också med hitchkrok, något som var långt ifrån standard i slutet av 1950-talet.

35:an var en storsäljare i Sverige. 65 blev aldrig lika vanlig. Kanske beroende på att den faktiskt var största laget för de flesta jordbruk i Sverige när det begav sig.

Trots det blev 1958 ett rekordår totalt för MF.

Annons: