Flyghavre uppåt väggarna

Tapeten "Flyghavre"
Textstorlek:

Nu är den här, flyghavren som varken Monitor eller ändlösa dagar av flyghavreplockning hjälper mot. När byggvarujätten Bauhaus släppte sin nya tapetkollektion fanns tapeten ”Flyghavre” plötsligen där.

Annons:

Kanske var det inte spannmålsodlare Bauhaus i första hand tänkte på när man lät designa ”Flyghavre”.

Flertalet spannmålsodlare skulle nog få nattsömnen rejält störd med den tapeten på väggarna i sovrummet.

Tapeten är vit och har mönster av rejäla flyghavrestånd i siluett. Den som designat har onekligen koll på hur ogräset i fråga ser ut. Man flyttas direkt ut i ett låt oss säga havrefält där det är extra svårt att se ogräset, och man måste anstränga blicken rejält och så gå, gå och gå.

När vi sökte Bauhaus för kommentarer hamnade vi i en kundtjänst som inte visste vad flyghavre var, eller vad den innebär för för spannmålsodlare. Hur designern tänkt gick inte att få svar på.

Här kan en liten flyghavreanekdot vara på plats. När undertecknad en gång säsongsarbetade på Lantmännens laboratorium, då beläget på Aspholmen i Örebro, kände peronalen mycket väl till flyghavre. Däremot kunde jag imponera med ett för laboratorieteknikerna okänt litet partytrick från landsbygden, nämligen att lägga flyghavrekornen på blött hushållspapper. För er som inte vet det börjar då de små spröten på korna vrida sig som en propeller, för att få kornet att borra ner sig i jorden. Ett minst sagt väldesignat ogräs. Något för GMO-forskare att lära av.

Annons: