Det blir fortsatt stöd för rovdjursstängsel

Textstorlek:

Att det ska bli stöd för rovdjursavvisande stängsel, även efter 2015, är klart. Men detlajerna är än så länge oklara. I väntan på att det nya systemet ska dra igång har naturvårdsverket trollat fram extra stöd, för 2014.

Annons:

Fortfarande, i skrivande stund är inte alla detaljer i landsbygdsprogrammet färdiga. Att det kommer att bli ett stöd för att sätta upp rovdjursavvisande stängsel är klart. Det man vet är att det förmodligen kommer att ligga på samma nivå som tidigare, det vill säga 50 kronor per meter, uppsatt stängsel. Hur mycket pengar man avsatt är däremot inte klart.

Stödet kommer att ligga inom ramen för investeringsstödet. Någon exempelvis LRF är kritiska till.

– Det vi vet är att potten för investeringsstöd i lantbruket totalt blir mindre. Nu ska den dessutom innefatta kostnaderna för rovdjursstängsel, jag vet inte hur man ska få ihop det. Det är klart att det inte är bra om det innebär mindre investeringsstöd på andra områden, säger Gudrun Haglund- Eriksson, ledamot i regionstyrelsen för LRF i Örebro län. Gudrun arbetar också med rovdjursfrågor i Svenska fåravelsförbundet.

Förmodligen kommer inte detaljerna för stöd till rovdjursavvisande stängsel bli klart förrän sent i år.

– Tidigare har stödet legat inom ramen för något som kallas miljöinvesteringsstöd. Vi vet inte detaljerna än, säger Tobias Kindwall på Länsstyrelsen i Örebro län.

För att täcka det glapp i ansökningarna om stängselstödet som skulle uppstå detta år har Naturvårdsverket lyckats hitta extra pengar.

– Ja, det innebär att man kan ansöka om stöd för stängsel även i år Ett slags fortsättning på det gamla systemet, fortsätter Tobias Kindwall.

Det nya landsbygdsprogrammet skulle ju gälla från 2014, men träder troligen inte i kraft förrän nästa år. Nu kommer det gå bra att fortsätta söka stöd för stängsel fram till nästa år, då det nya systemet ska träda i kraft.

Den stödperiod som tog slut 2013 påbörjades 2007. Sedan dess har det, via Länsstyrelsen i Örebro län byggts stängsel för cirka sju miljoner kronor. Bara i fjol betalades 2,8 miljoner kronor ut i Örebro län.

– Man har gett i princip alla som sökt och som har tamdjur stödet. Åtminstone i varglänen. Det har varit cirka 20 sökande per år. Allt i från de som bara har några hundra meter stängsel till de med flera kilometer. Det är mer än vad vi blev tilldelade från början. Men Jordbruksverket har vaskat fram mer pengar efter hand. Man tror att stängslen är ett bra sätt att skydda tamdjur från varg och därmed skapa mindre problem.

Fram till och med 2012 har det varit kalla handen för skogsbeten, en del naturbeten och små djurägare utan stödrätter, så kallad icke block-lagd mark. Förra året började dock Länsstyrelserna betala ut stöd för stängsel även till sådana staket.

– I fjol betalade vi ut cirka 680 000 kronor för Örebro län. Även där är det 50 kronor per meter som gäller. Det stödet vet vi med säkerhet att det kommer att fortsätta, säger Caroline Lundmark på Länsstyrelsen i Örebro län.

Annons: