Kossorna från lilliputt-landet

Dextertjuren Hugo ser imponerande ut, men mankhöjden är bara drygt en meter.
Textstorlek:
Annons:

När man först ser dexterboskap ser det ut att vara relativt ordinära köttrasdjur, svarta och någon enstaka brun. Det intrycket varar ända tills man ser djuren tillsammans med en människa. Då inser man att korna är hälften så stora som ett ordinärt köttdjur.

– Vi följer med in i boxen där en ko precis kalvat.

Kon verkar förvånansvärt orädd, trots kalven.

– Normalt är de kanske lite skyggare än vanliga djur. De är lätthanterliga och snälla men har stor integritet. Vi har fjällrasdjur också, De här bestämmer, säger Tommy och tar upp den minimala kalven i knät.

Det finns åtta dexter på gården

Djuren har horn om de inte avhornas. De kan ha tre färger. svart, rödbrun eller dun, en gråbrun ton. En normal dexter blir aldrig högre än en meter.

– 120 centimeter är ett stort djur, en tjur.

Rent kroppsligt är djuren köttras. De har en betydligt grövre och tyngre kropp än exempelvis highland cattle.

Det märkliga är att djuren ger förhållandevis mycket mjölk. De går att hålla som ett slags kombinationsdjur.

– De kan passa inte minst på mindre gårdar med exempelvis egen ostproduktion, berättar Lotta Bruse från Svenska Dexterföreningen.

Rasen härstammar från sydvästra Irland. Den beskrevs första gången 1845. Det var en boskapsskötare vid namn Dexter på ett gods som drev utvecklingen. Det finns olika teorier om varför man valde att gå vidare och avla på små djur. En teori är att djuren lättare kunde hållas i trånga utrymmen på segelfartyg, som färsk proviant ute till havs.

Storleken gör dem säkrare och mer lätthanterliga för den småskalige jordbrukaren som ofta arbetar ensam med sina djur, fortsätter fortsätter Lotta Bruse.

En fullvuxen dextertjur väger som mest cirka 400 kilo.

Dexterdjuren har ett utmärkt kött, fint marmorerat med väl insprängt fett.

Problemet med dexterdjuren är givetvis att storleken ligger dem i fatet när de ska gå till slakt.

– Ja, att sälja dem till ett kommersiellt slakteri är omöjligt. Eftersom man där klassar djur utifrån storlek hamnar dexter bland de allra sämsta eftersom de är för små, trots att slaktutbytet är förhållandevis gott.

– De som slaktar dexter så här långt gör det själva eller vänder sig till ett slakteri där de kan få återtag. Sedan säljer man själv, kanske i lådor. Den som köper köttet vill nästan alltid ha mer, menar Lotta Bruse.

Djuren är billigare att hålla, kräver mindre underhållsfoder.

– Men trots det krävs ett högre pris för köttet för att få lönsamhet i djuren. Med rätt kanaler eller egen försäljning, får man det, avslutar Lotta Bruse.

 

Annons: