Knepiga regler för vildsvinsfällor

Textstorlek:

Reglerna för att fånga vildsvin i fällor är fortfarande krångliga, även om det finns fällor som är godkända.
– Men det stora flertalet fällor vi säljer används för räv och grävling, hävdar Lennart Liljeqvist, vd för familjeföretaget Lotin, som tillverkar fällor.

Annons:

Reglerna för att fånga vildsvin i fällor är fortfarande krångliga, även om det finns fällor som är godkända.

– Men det stora flertalet fällor vi säljer används för räv och grävling, hävdar  Lennart Liljeqvist, vd för familjeföretaget Lotin, som tillverkar fällor.

Det han syftar på är de lite egendomliga regler som omger användandet av fällor för vildsvin.

– Om man bara tänker fånga räv och grävling är det bara att sätta upp fällan och vittja den två gånger om dagen. Luckorna får vara helt öppna på fällan.

Om avsikten däremot är att fånga vildsvin blir det genast mer komplicerat.

– Dels får man bara ha luckorna 50 centimeter över marken, dels måste man ha någon form av larm som talar om när fällan slagit igen.

Den kanske mest kuriösa delen i regelverket är dock att fällan måste stängas före solens nedgång – för att sedan kunna öppnas i gryningen…

– Det är ju lite knepigt. Alla som haft någon kontakt vet ju att vildsvin är ett tämligen utpräglat nattaktivt djur. Vildsvin rör sig ytterst sällan på dagen.

Lotinfällan är dock godkänd för räv och grävling. Dessa får enligt regelverket fångas på natten. Men vad händer om det råkar springa in ett vildsvin i fällan där man bara tänkt att fånga grävling?

Då räknas vildsvinet som bifångst, vilket inte bryter mot regelverket.

– Dessa knepigheter i lagen har gjort att nästan alla som använder våra fällor sätter upp dem för att fånga räv- och grävling, även i vildsvinsområden.

Lotin tillverkar sina fällor utanför Nässjö. De görs i galvaniserad plåt och är tämligen enkla: en tunnel med en lucka i var ände, eller en enklare variant med bara en lucka.

Luckorna löses ut genom en så kallad böklåda, en lucka med gångjärn, kopplad till mekanismen.

– Man lägger bete både över och under luckan. Djuret kommer dit, äter mat på luckan.

När vildsvinen…förlåt grävlingarna, sedan vill åt den goda maten som finns under luckan, ja då slår fällan igen.

Tanken är också att fällans bottenlåda ska fyllas med flis, eller möjligen sand, för att få en lockande miljö för djuren.

En fälla avsedd för grävling, räv och vildsvin kostar från knappt 12 000 kronor för den enklaste varianten.

– De som faktiskt använder fällan för att fånga vildsvin brukar skaffa en så kallad åtelkamera som larmfunktion. Den skickar ett sms när den löser ut.

 

Annons: