Närproduktion över länsgränserna

Adam och Jennie Slottner driver Sörgårdens slakteri i Vike utanför Kristinehamn. Foto: Henrik Östensson
Textstorlek:

I Örebro län saknas just nu möjligheten att slakta lamm för återtag. Det sista slakteriet som erbjöd den möjligheten lades ner i somras. Sörgårdens gårdsslakteri i Vike, utanför Kristinehamn, är ett av de slakterier som ligger närmast, med en dryg timmes bilresa.

Annons:

– Vi ser ett ökat intresse från Örebro län. Vi slaktar en hel del därifrån, berättar Adam Slottner.

Man kan nog säga att Adam och Jennie Slottners lilla gårdsslakteri fick en tuff start. Dagen efter att slakteriet blev godkänt brann deras boningshus ner.

Sedan något år visar dock slakteriet plusresultat, även om det har tagit lång tid och krävt massor med hårt arbete.

– När vi tog över det här insåg vi att vi antingen måste ha andra jobb, eller också försöka utveckla oss med egen förädling. Vi har den mark vi har och det är svårt att komma över mer, berättar Adam

– Spannmålsodling passar inte här i skogsbygden. Vi beslöt oss för att satsa på egen slakt, berättar Adam.

Det blev ett nytt hu, som tar närproduktion till en ny nivå. Till största delen består nämligen huset av ett öppet kallstall för gårdens 40 nötkreatur och 75 tackor. Längst ner i husets ena ände finns slakteriet, kylrum i den lilla gårdsbutiken och fållor för att ta emot djur utifrån.

– När vi slaktar våra egna djur tar vi in dem direkt från stallet.

Adam var intresserad av att slakta och stycka och få fram bra råvaror

– Ja, jag har alltid varit med och styckat kött efter jakter och så. Jag trodde att jag kunde slakta, ler Adam.

Det visade sig nämligen att det var betydligt tuffare och svårare att slakta professionellt än vad han väntat.

– Men jag har lärt mig efterhand, så nu går det riktigt bra. Jag har haft hjälp av en slaktare från Örebro som lärt mig massor.

När Adam och Jennie satte igång verksamheten 2011 var tanken att man skulle avsätta så mycket som möjligt av sina egna djur i butiken. Det får nog sägas ha gått över förväntan. I dag är målet lite annorlunda.

– VI strävar efter att åtminstone hälften i butiken ska vara egna djur. Lönsamheten är bättre på det jämfört med att att köpa in. Men vi måste köpa in både nöt och får. Vi slaktar också lite gris. Vi köper in djur framför allt från folk vi känner.

– Butiken är öppen torsdag, fredag och lördag, berättar Jennie.

Det mesta säljs i butiken, men man kan också beställa lådor av såväl nöt och lamm som gris.

– Vi säljer förinfrysta lådor. Det är praktiskt. Det innebär att kött som vi inte säljer färskt i bukten kan vi sälja i lådorna, som ju innehåller ett urval.

En specialitet är hängmörningen. Köttet hängmöras alltid i flera dagar.

– Det är det som ger den mogna smaken.

I butiken säljs också en del av skinnen från gårdens lamm samt en hel del smått och gott från andra småskaliga livsmedelsproducenter.

– Vi samarbetar dessutom med ett näraliggande viltföretag som röker och gör korv. Det gör att vi kan erbjuda även charkuterier.

Kunderna kommer framför allt från Kristinehamn med omnejd, men en hel del från Karlstad också.

Största delen av volymen i slakteriet är dock återtag.

– Ja, inte minst från Örebro län. I början såg vi kanske lite hårt på länsgränserna. Men Örebro län och Västergötland ligger ju nära.

Jennie och Adam erbjuder såväl hängmörning som styckning och packning av återtagsköttet.

– Många av de som kommer hit med sina djur är små producenter. Det finns de som kommer med tre-fyra lamm per år. Möjligheten att slakta och sälja egna lådor uppskattas.

Onsdagar är slaktdagar. I början var det varannan onsdag, med långa uppehåll på sommaren.

– Nu kör vi varje onsdag. Sommaruppehållet blir allt kortare. Vi brukar stänga en period i början av året för att hinna med lite underhåll och dylikt. Förra året slaktade vi 650 djur. Vi kommer att överträffa det i år. Vi är uppe i 550 djur och lammsäsongen har bara börjat.

Högsäsongen är hösten, men det slaktas numera även en hel del på våren.

– Vi prövar nu gränsen för vad vi klarar. Jag har slaktat 35 lamm i dag, säger Adam som pustar ut medan Livsmedelsverkets veterinär kontrollerar djuren i slakteriet.

Det är efter hur mycket Adam kan slakta som nivån sätts.

– Ja, eftersom det här är totalt säsongsbetonat, så är det svårt att hitta någon slaktare som kan hoppa in. Vi skulle behöva ha någon timbaserad inhoppare, men de är mariga att hitta.

– En stressfri och lugn miljö är viktigt för oss. De djur som ska slaktas levereras hit kvällen innan. De stallas in i fållor. Veterinären kommer sedan tidigt på morgonen för att se att de är i god kondition. Sedan öppnar jag bara och tar in dem i slakteriet efter hand.

Som om det inte räckte med arbete är Adam också aktiv kommunalpolitiker för Centerpartiet i Kristinehamn.

 

 

Annons: