Valtra med midja

Textstorlek:

Särskilt många exemplar av Valtras nya midjestyrda traktormodell, X, finns ännu inte på ute på marknaden. Vi var med när personalen på Lantmännen Maskin I Örebro gjorde några inledande provturer.

Annons:

TIll skillnad från tidigare midjestyrda Valtror har även den här modellen styrning på framaxeln, som en vanlig traktor. Kontrollen av midjestyrningen och framaxeln är automatiserad och graden av midjestyrning reduceras i takt med att hastigheten ökar. I höga hastigheter, på väg, styrs traktorn med vanlig framhjulsstyrning och midjan är stel. Allt går givetvis att ställa och styra efter eget huvud. Det går exempelvis att ställa hur stort rattutslag det ska behövas för att svänga fullt.

Man kan också välja att krabbstyra traktorn. Det innebär att man vid fältarbete kan fördela traktorns vikt över två hjulspår.

Traktorn är 60 centimeter längre än de vanliga Valtra N man utgått ifrån när man utvecklat X. Svängradien är dock betydligt mindre med midjestyrning.

Tidigare midjestyrda Valtor har ofta hamnat i skogen eller hos kommuner. Traktorn hos Lantmännen maskin i Örebro var också försedd med gräsdäck, något som tyder på att den kanske inte är på väg till ett jordbruk.

Annons: