Plöjnings-SM i Närke

Textstorlek:

I höst blir det plöjnings-SM i Skyllberg, nära Askersund i södra Närke. Tävlingarna, som också innebär kvalificering till VM, hålls den 10-11 oktober.
Det är första gången på 45 år som plöjnings-SM hålls i Örebro län.

Annons:

SM-tävlingarna var först planerade till den 17-18 oktober men flyttades till den 10-11. Bland annat på grund av att den första planerade helgen, 17-18, är första älg-jaktshelgen. Ett datum som passade dåligt både för arrangörer, deltagare och troligen också en stor del av publiken.

Det kommer att hållas SM-plöjning i flera klasser. För de moderna traktorerna blir det plöjning med växelplog och tegplog. Drygt tio i varje klass brukar kvalificera sig till SM. De bästa i varje klass kvalificerar sig sedan till VM i plöjning året efter.

Det ska också tävlas i veteranplöjning. Där finns två klasser. Bogserade plogar och hydrauliskt burna plogar. I den klassen brukar 25 ekipage delta.

Det ska också tävlas i hästplöjning, med 15-20 deltagare.

Deltagarna i SM har kvalificerat sig genom regionala distriktsmästerskap

Beroende på  vari  landet den hålls och väder  kan tävlingen locka 2000-3000 åskådare. Tävlingen kommer att hållas på Skyllbergs gård. Hela bygden kommer att vara engagerad. Det administrativa tävlingsansvaret håller dock JUF, jordbrukarnas ungdomsförbund, i.

Annons: