En Massey Ferguson från Nyköping

Textstorlek:

När Sven Karlsson för några år sedan kom över en MF Robur III från 1968 handlade det om att återknyta band till barndomen.
– Man kan säga att jag växte upp i en sådan här. Min far var skogsentreprenör och körde med sin Robur fram till 1982.

Annons:

Skogs- och jordbruksmaskiner blir allt mer påkostade och avancerade. Men det finns också en annan kategori – slitvargarna – som bara går och går. Under rubriken ”Trotjänaren” letar vi upp veteraner i arbete, fjärran från puts och utställningsskick.

Svens far Benno köpte maskinen ny samma år som modellen lanserades, 1968.

Eldprovet för  kom redan året därpå, stormen 1969.

– Den fällde mängder med skog här i Sörmland. Far körde 5 600 timmar det året.

Sven tillbringade många dagar bredvid fadern i skogsmaskinen.

– När jag hittade den här på annons var det klart att jag skulle köpa den. Maskinen var oerhört sliten och skitig vid inköpet, men det mesta fungerade. Vi har gjort en varsam renovering. Jag har inte behövt röra motorn och drivlina, stabila grejer i grunden. Mycket har handlat om att rensa bort åratal av bark, lera och annat som samlats innanför de skyddsplåtar som traktorn är försedd med.

Svens far har deltagit under renoveringen och gett Sven råd om hur det ska se ut och berättat om maskinens egenskaper.

– Målet är ju att den ska se ut som fars gjorde. Men jag är inte riktigt klar än. Tanken var att far skulle vara med och berätta om livet i maskinen i ett eventuellt tidningsreportage, tänkte jag. Nu blev det inte så, far gick nämligen bort strax efter jul, bara 72 år gammal. Men han hann se maskinen igång i alla fall.

När Sven köpte sin Robur hade den fel vagn monterad.

– Det var en alldeles för lätt vagn. Det gjorde maskinen svår att styra. Jag har köpt ytterligare en maskin som donerat bland annat den här vagnen. Av bara farten har det också blivit en äldre, Robur II.

På 1960-talet genomgick skogsbruket en blixtsnabb teknikutveckling. Många företag försökte sig på att bygga maskiner för skogsbruket. Man utgick från det som fanns tillgängligt, jordbrukstraktorer.

Det var Nyköpingföretaget AB Farming som började tillverka Robur 1962 . AB Farming var Jordbruksdivisionen av SAAB ANA. Företaget Importerade MF och lanserade exempelvis Grållen i slutet av 1940-talet.

Därför var det självklart att man utgick från beprövade MF komponenter när Robur skulle byggas. Till Robur I användes industritraktorn MF 203 som grund. I Svens Robur III utgick man från den större MF 165.

Själva traktorn byggdes om i Nyköping. Kranen på taket kom från Cranab i Vindeln. Vagnen tillverkades av Bröderna Anderssons verkstad i Rossön.

– Man kunde beställa Robur med lite olika alternativ, både vad det gäller kran och vagn, berättar Sven.

Det finns ytterligare en familjekoppling till Robur.

Svens farbror Bror-Erik Karlsson arbetade på Farming. Han var med och konstruerade Robur-maskinerna.

– Det var en annan tid. Min farbror demonstrerade också maskinen. Han lastade då Robur-maskinerna på en hjulgående skogsmaskin, Flexor, och åkte runt och visade. Han kunde vara borta i veckor. Det gick ju inte så fort att flytta på det viset.

När skogsentreprenörerna flyttade sina Robur skedde det oftast genom att man plockade av banden, lade dem på vagnen och körde för egen maskin mellan uppdragen.

Maskinen är midjestyrd, med en spak. Men om man vill går det att använda original styrbromsar.

Lådan, med koppling, tre gruppväxlar med hög och låg, känns igen från vanliga MF.

Ett fåtal Robur försågs med hydraulisk drivning på vagnens hjul. Det har inte Svens maskin. Däremot kan man med en mycket kraftig hydraulkolv förlänga och korta dragbommen. Fastnar man kan man dra loss traktorn eller vagnen på det sättet.

– En stor fördel jämfört med jämnåriga maskiner är att det är ett helt plant golv och en roterbar stol. Det finns inte heller några slangar inne i hytten. Det var framsynt 1968, då det inte var självklart med fönster, dörr och värme.

Vagnen lastar 12 ton. Tom väger maskinen strax över sex ton.

– Om man jämför med en modern skotare, så kör man betydligt långsammare med den här. Motorn är inte stor efter nutida mått. Kranen är 5.50 med 80 centimeters utskjut. Den styrs med flerspakssystem, som då var standard. När man lastar låses midjan och bakaxeln hydrauliskt. Man kan också sänka och höja framhjulen.

Robur tillverkades fram till 1971. Sedan tog hjulburna maskiner över.

Sven ska använda sin Robur på gården i Fjällsta på Stallarholmen.

– Den ska gå i lite småavverkningar och gallring, mest för att det är roligt. Jag tycker att den går riktigt fint. Skyddsplåtarna över och under motorn gör den tyst i skogen.

Robur är latin och betyder styrka, eller den starke.

 

 

Annons: