På Warbro kvarn har de gamla sädesslagen fått revansch

Textstorlek:

Warbro kvarn i Sköldinge är jordbruksföretaget som har hittat sin egen speciella nisch, nämligen mjöl av ursprungsgrödor. Bland produkterna kan nämnas mjöl på dinkel, enkorn och emmer. Gryn av nakenhavre ingår också i sortimentet.

Annons:

Kvarnföretaget som sedan 2011 finns på Linds gård började sin verksamhet i den gamla kvarnen vid Warbro någon mil bort. Den gamla kvarnen med utrustning från 1800-talet blev successivt för liten.

– Det var att antingen lägga ner eller satsa. Vi valde då att flytta verksamheten hem till vår gård och bygga om ett gammalt slaktsvinsstall, berättar Kerstin Björklund. vd och en av nio delägare, flertalet inom familjen Björklund.

Kvarnen är speciell så till vida att allt mjöl mals i stenkvarnar.

– De är rätt lika de stenar vi började med i den gamla kvarnen. De här är tillverkade i Österrike.

Det är ingen stor verksamhet. Man mal mellan 400 och 500 ton per år år.

– Vi köper in en del ekologiskt odlat vanligt vete och råg. De speciella sorterna odlas dels på den egna gården och dels hos ett antal kontrakterade odlare, en i Köping, ett par i Uppland och några här i trakten. Vi tillhandahåller utsädet eftersom det är viktigt för att få rätt kvalitet och rätt sort, vilket inte är självklart när det gäller dessa grödor berättar Thomas Björklund.

– Dinkel känner de flesta till. Vi odlar två varianter. En med relativt styva borst som har den positiva egenskapen att den är vildsvinssäker. Dinkeln kan ge upp mot 4,5 ton per hektar. Det blir dock mycket skal. Så mycket som 30 procent av vikten rensas bort när vi mal. Dinkel har odlats i 5 000 år. Jämför man med vanligt mjöl så är dinkel mer lättsmält. Energi- och mineralinnehållet är betydligt högre i dinkel än i vete, andelen nyttiga fettsyror är också högre.

Desto mindre skal blir det av nakenhavre, som många också känner till. Nakenhavre är inte naken när den växer. Det som skiljer den från vanlig havre är att skalen släpper vid tröskningen.

– Vi odlar och mal också en del emmer, både svart och vit. Emmer är släkt med vete och har odlats i 8 000 år. Det är svårare att baka med eftersom dess gluten är lite vekare än dinkel. Det gör å andra sidan mjölet nyttigt och lättsmält.

Den allra mest udda grödan är enkorn.

– Det heter enkorn för att det bara sitter ett korn i knippena, eller småaxen, som axet är uppbyggt av. Det är nyttigt och smakar gott, men har ännu lite svårare bakegenskaper.

Enkorn är urmodern till dagens vete. Man tror att det uppkom genom en mutation. Det har odlats i 10 000 år.

– Odlingsegenskaperna är speciella. Det ger ungefär tre ton per hektar, oavsett om det odlas på rätt mager jord eller bördigare. Det verkar också slå ut kvickrot, och det är ytterst få sjukdomar som biter på den grödan.

– Totalt, med vår egen och våra kontraktsodlare, odlar vi dinkel på cirka 75 hektar. Nakenhavre odlar vi på 30 hektar. På ytterligare 30 hektar samsas emmer, enkorn och ytterligare en sort, naket korn. Förmodligen är vi de enda i landet som i någon större skala odlar enkorn. Allt vi odlar är uppförökat ur en påse på 10 kilo.

Kunderna finns i nästan hela Sverige.

– Det är krogar, bagerier och butiker, plus några grossister, som köper vårt mjöl, berättar Kerstin.

Orsaken till att företaget grundades och att det blev en inriktning på ursprungliga grödor är en en kombination av omständigheter.

– Vi behövde nya utkomster. Gården här, som är Thomas föräldragård, var för liten att leva på. Våra jobb som agronomer försvann, fortsätter Kerstin.

Kerstins svärmor, Gisela Björklund, drev ett rehabiliteringscenter vid Warbro kvarn. Där fanns en kvarn och en kraftstation som behövdes i verksamheten för att kunna producera billig el för uppvärmning av en rehabiliteringsbassäng.

– Kvarnen kom på köpet. Den var komplett. Mjölnarna hade i princip bara stängt av och gått hem någon gång på 1960-talet. Gisela kom i kontakt med dinkel via en gäst och serverade en fruktsallad med dinkel som blev en favorit hos gästerna. Hon frågade oss om det var möjligt att odla och mala i Sverige. 2001 sådde vi en första provomgång. Vi installerade en ny stenkvarn och började mala 2003, då Warbro kvarn HB bildades. Sju familjemedlemmar blev delägare. Första året malde vi 20 ton. Vi åkte runt och raggade kunder. Vi hade god draghjälp av Sörmlands Matkluster.

– Kunderna strömmade till. De gillade vårt dinkelmjöl, men började redan efter några år fråga efter nyheter. Det var då vi började utforska fler ursprungliga grödor, berättar Kerstin.

2011 var det dags att flytta till den nya kvarnen på Linds gård. Verksamheten hade vuxit ur den gamla kvarnen.

– Vi gjorde en radikal ombyggnad av slaktsvinstallet. Bland annat byggdes en ny våning. Det blev nya kvarnar och en ny rensanläggning för att kunna öka produktionen. Som alla företag har vi haft upp- och nedgångar. Utvecklingen har gått i omgångar. Nu har vi bra fart och bra flöde.

Thomas och Kerstin jobbar i företaget. De har en heltidsanställd mjölnare och ytterligare ett par personer som arbetar deltid.

 

Annons: