Landsbygdsuppror vid köpcentrum

Textstorlek:

I dag på långfredagens förmiddag, samlades bönder, jägare och andra landsbygdsbor för att protestera mot den allmänna nedrustningen av landsbygden runt om i landet. Demonstrationen gick under parollen Landsbygdsupproret, 101 år sedan bondetåget.

Annons:

Vi var med vid Mariebergs köpcentrum utanför Örebro, där landsbygdsfolk demonstrerade med plakat, banderoller traktorer och jakthundar.

– Det blev bra ju uppslutning, sa Lisa Schneider från Fjugesta, som kom att bli lite av general för landsbygdsupproret i Örebro län.

– Det är jag och Erika Sörengård dragit igång facebookgruppen och på olika sätt försökt locka hit folk. Vi vill synas och sprida budskapet att Svensk lantbruk och Svensk landsbygd är hotad, fortsätter Lisa.

Hon exemplifierar med nedläggning av jordbruk, mjölkproduktion och minskande service på landsbygden.

– Det talas från politiskt håll om livsmedelsstrategier och landsbygdssäkring av beslut. I praktiken missgynnar de flesta politiska beslut landsbygden. I de politiska frågor som ska gynna produktion, företagande och service på landsbygden händer mycket lite. Sparar man, sparar man på landsbygden. Nya skatter slår oftast hårdast mot oss på landsbygden.

Som så ofta numera står ingen organisation bakom Landsbygdsupproret. Manifestationen bygger på engagemang via sociala medier.

– Vi har delat ut vårt budskap i olika facebookgrupper och via SMS-kedjor.

Ett tjugotal traktorer fanns på plats. 50-60 landsbygdsbor deltog i manifestationen. Det hela syntes onekligen. En hel del som besökte köpcentret stannade till för att prata och skriva under de namnlistor som lagts ut.

Den som blev sugen kunde köpa en grillad korv och ett glas mjölk.

– Vi ville ju ha mjölk direkt från mjölktanken. Det är dock inte längre tillåtet. Jag fick själv pastörisera mjölken, berättar Lisa Schneider

Landsbygdsupproret hölls på många håll i landet samtidigt under långfredagen.

Annons: