Ovanligt avverkningsuppdrag

Textstorlek:

Nyligen forslades fem skogsmaskiner ut från hamnen i Söderhamn med adress naturreservatet Storjungfrun. Mellanskog skall gallra 150 hektar i ett omtyckt turistmål.

Annons:

– Jag har arbetet många år i skogen men det här är första gången jag avverkar på en ö, konstaterar maskinföraren Christer Persson som kommer att arbeta och bo i veckorna på ön.

Den stora specialpråmen angör rampen för andra gången under en intensiv transportdag. Sammanlagt fem maskiner, skogskojor och drivmedel lastas för ett unikt avverkningsuppdrag Mellanskog fått av Söderhamns kommun.

Storjungfrun är den här skärgårdens största ö med bland annat en gammal fyr och ett unikt kapell från 1600-talet. Ön är omtyckt och besöks årligen av mycket båt-turister. Ett antal nybyggda stugor gör att det finns möjlighet att tillbringa semesterveckor på ön.

Ett 20-tal personer från kommun, naturtillsyn och Mellanskog är inkopplade på den annorlunda avverkningen. Till det kommer den avverkningspersonal och maskinförare som i veckorna både kommer att arbeta och bo på Storjungfrun. Christer Persson har just kört på sin röda 890-skördare.

– Det här är ett speciellt uppdrag som inte liknar något annat. Jag har arbetet många år i skogen men det är första gången som jag kör på en ö och får min maskin transporterad på en pråm.

Att dessutom bo kvar under veckorna är också annorlunda.

Det är två företag som utför arbetet åt Mellanskog, Curras Transport och Jonsson & Svahn, både företag i Edsbyn. Den tunga transporten av skogsmaskinerna Lindbergs sjöentreprenader från Ingarö i Stockholms skärgård.

Redan under förra året planerades den aktuella avverkningen. Då upphandlade Söderhamns kommun avverkning och transporter av ett företag.

När den specialbeställda pråmen redan var på ingång i Söderhamns skärgård valde dock kommunen att stoppa avverkningen med hänsyn till att slutkostnaden skulle bli för hög.

Nu har avtal skrivits med Mellanskog som redan när första skördaren landsattes startade gallringen. Tomas Persson, skogsinspektor inom Mellanskog, bandade tidigt upp avverkningen som kommer att slutföras under maj månad. Då har maskinerna gjort sitt och virket kommer att transporteras med pråm in till Söderhamn.

Annons: