Liebherr för folket

Textstorlek:

Tyska Liebherr är inte något särskilt stort varumärke i Sverige. Man tillverkar en lång rad maskiner, inte minst mobilkranar. Grävmaskiner, dumprar och hjullastare finns också i produktkatalogen.

Annons:

Maskinerna är kända för tämligen hög kvalitet. Liebherr tillverkar nästan alla komponenter själva, drivlinor och motorer som exempel.

På Maskinexpo visade företaget bland annat en ny teleksoplastare. Man har tillverkat teleskopastare på sin fabrik i Österrike tidigare. Den nya serien är dock ett förösk att bredda marknaden. Det är en betydligt enklare och mindre påkostad maskin än vad som är brukligt från Liebherr. Den tänkta marknaden finns  inom jordbruket och uthyrningsbranschen. Helt nya områden för Liebherr.

– Det har varit frågan om att förenkla  konstruktionen utan göra avkall på kvaliteten, helt enkelt anpassa oss till andra krav. Dels är det ju frågan om att att göra en billigare maskin, men också att göra den enklare att använda och mer mångsidig, menar Gerold Dobler.

Det innebär bland annat att lastaren inte har Liebherrs egen motor utan en Deutz. Helt enkelt för att Liebherr inte tillverkar så små motorer. Latsaren har väl relativt normala data för en teleskoplastare. Den lyfta 3500 kilo närmast maskinen. Den kan lyfta 6.90 högt.

Annons: