Nu ligger gräset

Textstorlek:

Vädret under försommaren har inte varit något vidare. Men en väderprognos som ger löften om åtminstone lite varmare väder och uppehåll under de närmaste dagarna har nu fått mjölkbönderna att slå gräset för en första vallskörd. Gräset ligger nu på många platser i Örebro län, Sörmland, Västmanland och Uppland.

Annons:

Det kylslagna vädret har gjort att den sammanräknade dygnstemperaturen inte riktigt räcker till för att få optimala näringsvärden i vallfodret. Men eftersom mjölkbönder ofta vill hinna med både en andra och tredje vallskörd måste man slå för att gräset ska hinna växa om.

Det kalla vädret har gjort att gräset inte heller kvantitetsmässigt växt riktigt som det borde överallt. Jordtyp och läge är avgörande.

Vallskörden är en kamp mot klockan. Även om moderna skördemetoder är mindre känsliga mot väta vill man ändå ha så torrt foder som möjligt. Redan på lördag väntas regn igen.

Annons: