Skogsbränning som affärsidé

Naturvårdsbränning vid Logärden
Textstorlek:

Tre öar och en holme har naturbränts av ett specialföretag. Det är Stora Enso som beställt bränningen vid sjön Logärden öster om Falun.

Annons:

Nyligen genomfördes en naturvårdsbränning på några öar och en holme i sjön Logärden som ligger tre mil öster om Falun. Det är ett specialföretag SITS i Sverige AB som svarar från genomförandet. Thomas Andersson är företagets VD och leder bränningen. Företaget har sin bas på Öland men har hela landet som arbetsområde.

– Vi är de enda entreprenören i landet som enbart utför naturvårdsbränningar. Vi har en specialutbildad personal som arbetar enligt Kanadensisk standard. Vi har här i Falun tolv skogsbrandmän i stort sett från hela landet.

Den aktuella bränningen utanför Falun omfattade 20 hektar och enligt Stora Enso är det en naturvårdsåtgärd för att främja mångfalden i det brända området. Man räknar med att det kan vara upp till 150 utrotningshotade arter som är beroende av att det uppstår en brand.

Ofta används skogsbolagens egen personal för att utföra naturvårdsbränningar. Ett specialföretag med van personal kan innebära en säkrare bränning och ett bättre slitresultat.

– Vi kommer att stanna kvar för att säkra att bränningen är klar och säker att lämna men sen drar vi vidare, bland annat till Hälsingland för nya uppdrag för skogsbolag, berättar Thomas Andersson.

Annons: