Fler vallhundar

Textstorlek:

Det har blivit allt vanligare att ta hjälp av en vallhund i sitt arbete.
– Intresset ökar och vi ser en tydlig trend att allt fler ser på vallhunden som en investering bland andra i företaget. Man faktikt numera köpa en färdigutbildad vallhund, det säger Peter Nilsson på Lerkulans Hundcenter i Skinnskatteberg, som utbildar både hundar och herdar.

Annons:
– Jag både åker ut och håller kurser hos oss, vid hundcentret. Kanske träffar jag ett par hundra vallhundar per år.
Peter ser ett ökande intresse från jordbrukare.
– Ja, vissa fårägare har en tradition att arbeta med vallhundar. Det har blivit allt vanligare även bland de som ägnar sig åt nötproduktion och mjölkproduktion. Ofta är det då ett rent professionellt intresse. Man vill skaffa sig ett arbetsredskap. Att sedan det rent privata intresset för vallning och vallhundar då ofta kommer på köpet
Peter menar att många också väljer att träna sina hundar professionellt, med en tränare.
– Från att det mest varit hobbyvallare är nästan bruksfolket, djurägare i majoritet på våra kurser.
Att utbilda en fungerande vallhund tar i alla fall ett år.
– Ja, många gör så att de investerar i några kurser med mig och sedan låter hunden träna med enklare arbetsuppgifter hemma på gården, för att sedan bli mer och mer avancerade.
Men det går också att gå en genväg och köpa en färdigutbildad vallhund.
– Den kostar mellan 30- och 40 000 kronor. När man väl lärt sig hur stor nytta man har av hunden i arbetet brukar många säga att det var väl investerade pengar, menar Peter.
Men att köpa en vallhund kräver färdigheter av föraren.
– Ja, man måste definitivt ha lite koll på vad vallning innebär. Antingen har man erfarenhet, eller så har man gått kurser för att lära sig.
I praktiken finns två vallande hundraser. Det är bordercollie och working kelpie.
– De arbetar ungefär på samma sätt sätt och tränas på samma sätt. Man avlar för att få fram lite olika lynnen på vallhundar. Ska hunden exempelvis valla nötkreatur behöver den vara lite kaxigare och gå på mer, med de hundar som ska valla får behöver vara mjukare i lynnet och hålla sig på längre avstånd från djuren.
Working kelpie och bordercollie avlas enbart för sina bruksegenskaper.
– Det är en fördel. Hundraser som avlas för utseende avlas ofta sönder. Ta schäfrarna som exempel. Det har blivit en ras förknippad med så stora problem att till och med polisen överger rasen.
Peter började själv med vallhund för att få hjälp en fåren och korna.

.

Annons: