Ny och varmare Alstor

Kristian Laurell på Alstor
Textstorlek:

På den helt nya mässan, Örebro Game Fair som hölls på Örebrotravet för några veckor sedan, visades en helt ny skogsmaskin från Dingle-baserade Alstor. Alstor 833.

Annons:
Det är en vidareutveckling av Alstors små, åttahjuliga skotare. Maskinen har en nyutvecklad hytt och och lastar 2,8 ton. Den trecylindriga dieselmotorn är på 20 hästkrafter.
– Hytten är helt ny. Den har välvda glas. Det ger överlägsen sikt och dessutom en tystare hytt. De släta glas vi haft tidigare kan ge upphov till resonans. Något även förare av exempelvis grävmaskiner känner igen, säger Kristian Laurell, Alstors ägare.
Interiören är enkel och funktionell. Bakåt styr man med en liten spak, framåt med ratt. Hytten är liten men man får plats och det känns inte trångt. Ett rejält värmepaket borgar för komfort även när det är kallt. Hytten är dessutom gummiupphängd, vilket inte hytten på föregångaren, 831 var.
Det har funnits Alstor med hytt tidigare, på 831. Men flertalet maskiner som sålts har inte hytt.
Allt på maskinen tillverkas i Dingle, i Bohuslän, bortsett från motorn och kranen. Kranen är en Farma, som tillverkas i Estland. Räckvidden på kranen är 4.60.
Det speciella med Alstor är att de inte har hydrostatisk drift.
– Det är ett sätt att minska effektförlusterna. Med vår transmission räcker det gått och väl med 20 hästkrafter på en sådan här maskin. Det skulle det inte göra med hydrostatisk drift,
Kraften går via en remvariator och en kedja ner till en centrumaxel som fördelar kraften till de båda boggierna.
Hjulen drivs med kedjor i oljebad inne i boggilådorna. Maskinen har en låst drivlina. Alla åtta hjul snurrar lika fort, hela tiden. Inga diffrentialer
– Tanken är också att det ska vara en robust och enkel konstruktion.
På de 15 år som Alstor funnits har det sålts ungefär 500 Alstor. De flesta öppna, mindre maskiner. I dagsläget går det väg ungefär 80 maskiner per år. Företaget har 11 anställda.
– Vi har börjat sälja en och annan maskin utomlands. Exporten växer hela tiden, hävdar Kristian Laurell.
Maskinerna finns med ett flertal tillbehör. Speciella bankar för riskörning, gripskopor för dikesrensning, olika typer av lastbärare för att bara nämna något. Man kan också förse maskinen med en påbyggnad från Hypro och man har fått en liten skördare.
Alstormaskinerna vänder sig kanske framför allt till självverksamma skogsägare. Men räddningstjänster, kraftbolag, kommuner och skogsentreprenörer finns också bland kunderna.
– Det man uppskattar är terrängegenskaperna. Själva lastbäraren går att utrusta hur som helst, Avslutar Kristian Laurell.
Annons: