Kvalitet före kvantitet på Jannelund

Textstorlek:

MULLHYTTAN. På Jannelunds gård utanför Mullhyttan byggs det för fullt. Det ska bli en ny ligghall för ett trettiotal tackor och 14 nötkreatur.

Annons:
– Nöt är nytt för oss, vi hoppas på bättre utnyttjande av våra vallar och fördelar med att växelbeta. Det är också bra med nötkött när vi nu ska börja förädla själva, säger Adam Arnesson
På gården, nära bostadshuset, pågår nämligen gården andra bygge. Det ska bli en kombination av styckeri, kyllager och gårdsbutik. Adam genomför som bäst en utbildning på Eldrimner i Jämtland, där han lär sig stycka och tillverka charkruteriprodukter.
– Det handlar om att ta hem förädlingsledet till gården. Redan i dag säljer vi lamm i lådor till privatperosner och till en butik i Stockholm. Vi slaktar och styckar i dag hos familjen Slottner utanför Kristinehamn. Jag känner mig trygg med att det kommer att fungera. Vi har redan en fast kundkrets.
Flertalet kunder och den butik gården levererar lamm till finns i Stockholm.
– Ja, det blev så. Jag blev tidigt aktiv på sociala medier, framför allt Twitter. Jag byggde relativt snabbt upp en kundkrets på det sättet och levererar i dag ett åtttiotal lamm på det sättet. Vi kör också några lamm varje månad till en butik på Söder som heter Paradiset. Jag tror det är en fördel att ha Stockholm som marknad, även om det kräver resor dit.
Det har ökat lite för varje år. I kommer leveranserna att hamna på cirka 100 lamm.
För leveranserna har Adam och pappa Thomas skaffat ett speciellt kylsläp för bilen.
– Vi kör upp en gång i månaden så här på hösten. Mellan varven kan släpet fungera som extra kylrum, det är lagom att köra upp med 20 lamm i stöten.
Förutom styckning och styckdetaljer tänker Adam tillverka både korv, rökta kött och lufttorkat kött.
Det är inte en djurmässigt stor satsning familjen Arnesson genomför.
– Nej, med nybygget ska vi upp i 130 tackor och 14 nöt. Vi har i dag 100 tackor. Det här ska inte vara en stor verksamhet. Vi ska driva en köttproduktion i samklang med naturen, en Kretsloppsgård. Vi är sedan flera år Krav-certifierade. Vårt mål är att ta fram exklusiva kvalitetsprodukter och bedriva ett jordbruk i samklang med naturen.
Det är framför allt frågan om finullsfår. Men i nysatsningen finns också en grupp dorset-tackor.
– De har en del fördelar, färre, men större lamm och tidigare lammning exempelvis. Jag drömmer lite om att kunna erbjuda kött från Svenska lantraserna finull har vi ju, kanske blir det rödkullor och eventuellt, på sikt, också några lantrasgrisar. Det skulle komplettera kretsloppet här avslutar Adam.
Annons: