Borring kom aldrig till buren

Textstorlek:

Under parollen Borring til buren försökte tusentals jordbrukare och landsbygdsbor få in Peter Borring, LRF-ordförande i Östergötland, i den glasbur på ett torg i Linköping varifrån Radioprogrammet musikhjälpen sändes under den gångna veckan. Borring fick aldrig medverka i programmet, men kampanjen vann insamlingen och drog in mer än 400 000 kronor.

Annons:

Radioprogrammet Musikhjälpen är en återkommande tradition i radions P3.  Programmet sänd direkt under en vecka, dygnet runt. Lyssnare får samla in pengar och önska låtar. Hade insamlingen rubriken ”Ingen ska behöva fly undan klimatet”. Programmet sändes från en tillfällig glasbur, i år placerad på ett torg i Linköping. Tanken var givetvis att kunna ha en stor publik på plats, särskilt när det spelades livemusik inne i buren.

Några uttalanden i radioprogrammet  där jordbruk i Sverige pekades ut som ett miljöproblem, bönderna som klimatbovar, fick jordbrukare och landsbygdsbor från hela landet att ilskna till.

Man startade en egen insamling och ett upprop i sociala medier för att få en in en bonde i den glasbur programet sändes ifrån. Att helt enkelt få tillfälle att ge sin bild av svensk jordbruk.

Tanken var att  få in Peter Borring, välkänd östgötabonde och ordförande för LRF i Östergötland i buren.

Budskapet Borring till buren började spridas över sociala medier i torsdags. Tusentals engagerade sig bllixtsnabbt och pengainsamlingen påbörjades. När Musikhjälpen slutade sändas i lördags kväll hade gruppen dragit in över 400 000. Fram emot kvällen samlades också ett drygt hundratal jordbrukare med Peter Borring utanför glasburen för att ytterligare demonstrera. Trots det valde P3 att inte låta Borring komma in och prata i radio.

Skälet som angavs var att programmet inte ska vara något politiskt debattforum. Miljöminister Åsa Romson fick dock uttala sig i programmet.

Trots det drog alltså insamlingen Borring till buren in mest pengar till Musikhjälpen.

Så här kommenterar Peter Borring själv det hela:

– Nog för att vi vet att bönder faktiskt är generösa, men detta just runt hashtaggen borringtillburen har skapat något mer. Det har berört ett engagemang att med stolthet och professionalism berätta för resten av världen att vi bönder varje timme, 365 dagar om året ser till så våra djur, grödor och skogar ger oss väldigt klimateffektiv mat och energi.

Annons: