Helga stökade till

Textstorlek:

Effekterna av Stormen helga börjar nu klarna. Skogsaktörerna runt om i Svea Jord & Skogs område har börjat se över läget. Det har blåst omkull en del. Vissa har drabbats värre. Men konsekvenser som de efter stormen Per och Dagmar är det inte frågan om. Skogsbolagen uppmanar nu skogsägare till försiktighet.

Annons:

Stormen drev in över området från sydväst vilket verkar ha orsakat mest problem i Örebro län, Sörmland och något även i Västmanland.

– Här ringer det en del. Min uppfattning är att man inte vågade ut under helgen. Det fortsatte ju blåsa hela helgen. Först nu i början av veckan man gått ut, min bild är att många drabbats, men inte särskilt allvarligt, säger Stig Åberg på skogsbolaget Skogsam som har sitt kontor när Hallsberg.

Lars-Åke Letskog, Mellanskog ger en liknande bild:

– Jag har fått några samtal, det verkar inte vara så mycket som ramlat. Det knepiga är att det verkar ha blåst omkull en hel del över vägar. Mer än vad som borde motiverat om man tittar i själva skogen. Kanske är det så att flera år utan större stormar gjort att lite äldre lövträd och liknande som stått efter vägar nu blåst omkull, menar han.

– Man ser oerhört mycket skräp, lövruskor, kvistar och toppar på mindre vägar i skogen. Jag har själv varit ute och röjt väg åt några bekanta.

Lars-Åke uppmanar dock skogsägare till översikt innan man gör några åtgärder.

– Ja, det är lätt att vilja sätta igång med vindfällen direkt. Men gå ut i lugn och ro och se över läget. Titta hur mycket det är som ligger. Går det att samordna upparbetning av vindfällen med någon annan skogsåtgärd? Att på egen hand såga vindfällen är mycket riskfyllt.

Dessvärre brukar alltid stora stormfällningar innebära att någon skogsägare som gett sig ut skogen för att ta hand om vindfällen får sätta livet till.

Stig Åberg håller med

– Är det inte så mycket kan det vara bra att vänta, Att upparbeta mindre mängder blir kostsamt och farligt.  Det kan ju komma att blåsa igen. Då kan det bli mer och värt att ta in en maskinentreprenör.

Som alltid är det skog där man nyss gallrat och i kanter av hyggen det blåst omkull mest träd.

Det finns mängder med rapporter om folk som drabbades på olika sätt under helgen. Presenningar som täcker virkestravar och rundbalar har blåst sönder. Lösa takplåtar har blåst omkring och byggnadsställningar har vält.

På vägen mellan Pålsboda och Hallsberg i södra Närke föll ett träd ner över en bil. En bilist Missade en rondell eftersom stormen hade gjort att trafikbelysningen slocknat. Bilen rullade och blev liggande på taket. I Kumla och I Örebro har studsmattor, uthustak och trädgårdsmöbler flugit omkring. Flera flaggstänger med reklamflaggor har också blåst omkull.

Många, framför allt mindre väger har varit eller är fortfarande blockerade. Eftersom blåsten fortsatte både under lördagen och söndagen och natten till måndag tillkom nya problem.

Just nu är det kallt och lugnt. Tiodygnsprognosen talar inte om mer storm just nu. Men framåt torsdag kan det bli lite blåsigare igen, dock ej stormstyrkor.

Annons: