Föreningen som gärna sätter de små grå i arbete

Textstorlek:

När Grålleklubben ordnade skogsdag i Fagerbjörka, helt när Kvarntorpshögen, var alla traktorentusiaster, oavsett vilken traktor man har, välkomna, trots det var det de små grå, grållarna som dominerade ute i skogen.

Annons:

Som alltid när det gäller veterantraktorer var intresset stort. Fler än 500 letade sig ut till gamla traktorer, braskaffe och samvaro i skogen.

Kanske är det grållarna, eller Ferguson TE-20 som de egentligen heter som som har de mest hängivna entusiasterna.

– Intresset är stort. Vi har cirka 7000 medlemmar i vår förening i Sverige. Här i Örebro län är vi 350, berättar Karl-Erik Dahm.

Men så är också Ferguson TE-20 den mest sålda traktormodellen någonsin i Sverige.
– Det tekniska är viktigt. Men samvaron, det sociaal, det här, är minst lika viktigt, säger Sune Johansson och sveper med handen mot folkmassan som står och pratar runt brasa och traktorer på gårdsplanen.
En skogsdag för veterantraktorer i Fagerbjörka följer en rätt enkel mall. Längs en slinga i skogen hade man förberett genom att avverka lite skog här och där.

Sedan var det bara att ge sig ut med sin traktor, eller för den delen häst, och börja jobba, ivrigt påhejad av publiken.

När det så var dags för paus var det bara att gå ut till själva gården. Där fanns korv, kaffe och godis, och lite motorsågar att titta på. I en specialinredd del av en gammal ladugård erbjöds fanns en liten servering, med kaffe, mackor och hemlagad ärtsoppa.

Dagen lockade publik och deltagare från ett stort område. Lennart Nordqvist från Åsbro dök upp med sin Bolinder Munktell Bamse. Den första specialtillverkade skogstraktorn som togs fram i samarbete med ÖSA. Från Arvika kom Per-Åke Ivarsson med Grålle och original timmersläpa. Ett ekipage som många äldre skogsägare använt i skogen.
–Det är en rätt stor apparat att få hit alla traktorer. Så det blir vart tredje år. Det blev en lyckad dag, trots att vi saknar tjäle och det var riktigt blött i skogen, summerade Karl-Erik Dahm.

Annons: