Maria pratar med hästar på hästarnas eget spåk

Maria Fröjd
Textstorlek:

Går det att förstå hur hästar tänker? Det hävdar i alla fall Maria Fröjd som titulerar sig hästpsykolog. På sin och pojkvännens lilla gård nära Vretstorp i Närke tar hon sig an problemhästar, där relation mellan häst och hästägare inte fungerat riktigt.

Annons:

Jag får bilden av Maria i en länsstol, bredvid en häst som ligger på en brist och berättar om svåra minnen från barndomen.

– Riktigt så går det kanske inte till, skrattar Maria. Det handlar om att försöka kommunicera med hästen och få den att att arbeta mentalt istället för att vara utagerande. Att läsa av hästen och successivt förstå vad som är problemet.

Maria leder ut en Islandsponny och berättar:
– När Embla här kom till mig var det helt omöjligt att rida på henne.

Det räckte att göra rörelser med benen som kunde antyda att man skulle rida så började hon bocka, sparka och försökte sticka iväg.

– Efter lite arbete insåg jag att hästen av olika skäl inte förknippat ridningen med något positivt, utan bara saker hon inte tycker om. Beteendet har sedan förstärkts när man försökt tvinga fram resultat. Efter tre månader kunde jag rida på henne.

Det Maria ägnar sig åt kallas på engelska för natural horemanship. Lite förenklat går det ut på att man lär sig tolka hästen, läsa in och förstå signaler. Egentligen inga konstigheter. Det som riktiga hästkarlar och hästkvinnor ägnat sig åt alltid. Folk som kunnat hantera svåra hästar har traditionellt nästan givits magiska förmågor.

– I själva verket handlar det ju om att lära sig förstå hästen, hur den fungerar, tänker och vad den har för behov.

Maria började med hästar redan som tioåring. I nionde klass kom hon i kontakt med natural horsemanship.

– Det var en kompis som hade en problemhäst, som tog hjälp av en hästpsykolog, jag fascinerades av det.

– Jag har aldrig gillat att tävla i hoppning eller dressyr, Men jag gillade körning, och hade praktiserat på travet.

Därför började Maria på hästkörargymnasiet på Kvinnerstaskolan. En utbildning som numera är nedlagd.

– Efter skolan köpte jag en av travhästarna på skolan. Det visade sig bli en problemhäst van vid travet. Den bockade och kastade av mig.

Jag sökte då efter kurser i horsemanship, för att se vad som fanns. På min semester åkte jag ner till företaget Hearts & Horses Hästakademi, som då höll till i Vara och praktiserade en vecka.

Företaget ägnar sig just åt natural horsemanship och håller utbildningar

– Jag fick blodad tand och började en utbildning. I ett och ett halvt år pendlade jag mellan Vara och jobbet här hemma i ett mjölkstall. Det handlar dock om ett livslångt lärande. Jag åker på vidareutbildning då och då.

När Maria och pojkvännen Markus så köpte en gård där Maria kunde få plats med sina hästar blev det en satsning på att kunna ta emot patienter och jobba med horsemanship.

– Jag åker först och främst ut till hästägare som har hästar de på något sätt upplever problem med. Jag kör en introduktion och försöker förstå och läsa hästen. Sedan utformar vi ett program för att komma till rätta med hästen tillsammans. Mycket av arbetet sker då hemma hos hästägarna.

En del hästar tar dock Maria hem till sin gård, Bäcken.

–  För närvarande har jag nio hästar här. Det är en blandning av mina egna och hästar jag arbetar med.

I fall där det gått riktigt snett, där hästägarna gett upp och överväger att sälja, eller rentav slakta hästen för att man har stora problem har Maria ett speciellt räddningpsrogram.

– Med riktiga problemhästar kan det ju vara en process som tar mycket lång tid, det skulle bli kostsamt för hästägaren. Då köper jag antingen hästen för en billig peng eller övertar den utan kostnad. Jag jobbar sedan med hästen här hemma och låter det ta den tid som behövs.

– När hästen sedan är fungerar igen och kan användas för att rida, eller köra med, säljer jag. Om det går vägen försöker jag på olika sätt ge repsons tillbaka till de som ägde hästen, genom gratis hjälp med andra hästar och liknande.

Maria håller också kurser för hästägare i natural horsemanship

Marias mål är givetvis att kunna leva på sin verksamhet på heltid.

– Än så länge är det dock en bit kvar innan det är möjligt. Jag jobbar därför deltid fortfarande med att mjölka kor.

Annons: