Traktorn fortfarande central i småskaligt skogsbruk

Textstorlek:

När Lantmännen maskins skogsavdelning samlade press och säljare för maskinvisning utanför Eskilstuna var det, precis som när skogsbruket började mekaniseras på 1950-talet, traktorn som stod i centrum.

Annons:

När Lantmännen maskins skogsavdelning  samlade press och säljare för maskinvisning utanför Eskilstuna var det, precis som när skogsbruket började mekaniseras på 1950-talet, traktorn som stod i centrum.

– Ja, redskap för skog är en viktig affär för oss, inte så konstigt. Det finns 329 000 skogsägare, hälften privata, sa chefen för det Lantmännen kallar segment skog, Ulf Persson

Han menar att det fortfarande, även bland professionella och halvproffesionella är vanligt att använda traktorn i skogen.

– Bland våra kunder finns allt från kommuner, entreprenörer till självverksamma skogsbrukare.

Lantmännen ville också presentera några nya samarbeten. Bland annat för man numera finska Kesla skogsredskap, vagnar och flistuggar. Med på visningen fanns också, Moheda skogsvagnar och Svenska Anders Skördare, som bygger om och skogsanpassar traktorer, samt bygger egna skogsvagnar.

Flera skogsvagnar visades upp. Precis som alla andra maskiner blir de mer avancerade. Både FTG Moheda och Kessla presenterade nya vagnar med hydrauliska navmotorer, istället för den rulle som driver på däcken i boggin, som varit den vanliga lösningen för drivna skogsvagnar.

– Det finns flera fördelar med navmotorer på skogsvagnar, berättade David Svedberg på Moheda. Däckslitaget blir mindre, man kan ha band. Det blir också betydligt bättre motorbroms i utförsbackar.

Mohedas variant, som driver på bakhjulen i boggin, kräver 300 bars hydraultryck för att ge full kraft. Då får man komplettera med extra hydraulpump på kraftuttaget.

– Det går också att använda traktor, som ger cirka 200 bar, men då tappar man lite kraft.

Mohedas vagn har ställbar fart med ett litet vred. Kesla däremot, samarbetar med Valtra och kan använda Valtras drivjulsberoende kraftuttag, därmed anpassar sig vagnen till traktorns fart automatiskt.

Både Kessla och Moheda visade enkla stegmatare för traktormontage eller montage på skogsvagn. En av Kesslas nyheter var en oerhört enkel klipp-grip för buskar, sly och liknande. I princip en risgrip med en stor kniv. Kniven går att fälla bort, då funkar gripen bra som risgrip.

Annons: