Lars ångrar inte vikbordet

Textstorlek:

När Lars Nilsson, Hidingsta, fick möjlighet att provköra den Claas Tucano han sedermera köpte för några år sedan, var han till en början klart tveksam.
– Sedan vi provade har jag dock aldrig ångrat köpet, säger Lars.
Det ovanliga med tröskan är att den har vikbart skärbord.

Annons:
Sett till det totala antalet tröskor har det sålts få Claaströskor med vikbord. Det finns kanske en handfull i hela Svea Jord & Skogs område.
Det finns flera tillverkare som tillhandahåller vikbara skärbord, bland annat Case IH-New Holland. Det finns också tillverkare som enbart gör själva de vikbara skärborden. I Sverige har dock lösningen inte varit särskilt vanlig. Claas är ensamma om lösningen att vika bordets halvor framåt, med bara en delning i mitten.
– Jag tyckte från första början att det fungerade klockrent. Har aldrig ångrat att det blev en tröska med vikbord.
Fördelen är givetvis att det går betydligt enklare att komma igång och tröska när man kommer ut till ett fält.
– Jag behöver inte leta på någon slät plats, eller köra ut i otröskat spannmål, Jag bara kör in, viker ut och sätter igång.
Enligt Lars tar utvikningen mellan en- och tre minuter.
– Man styr det hela med ett par knappar bredvid stegen Det har fungerat bra, leder och liknande har hållit ihop.
När bordet är utfällt behöver Lars bara ansluta en kraftuttagsaxel till tröskan och fälla ut stråskiljarna.
– Man får vara noga med att låsningen klickar ihop nere vid kniven, annars riskerar man att det blir en rand otröskad där. Det märks särskilt om det är dålig spannmål, men det har vi förstås aldrig här på Närkesslätten skojar Lars.
– På vägen är det skönt att ha bordet framför sig istället för på en lång vagn bakom, som dessutom ofta är rätt besvärlig att backa intill. Nackdelen är om man kommer till en korsning med dålig sikt. Bordet sticker ju ut långt framåt, även som hopvikt.
Att montera bordet från transportvagnen på en konventionell tröska kan som många fått erfara vara lite knepigt. Särskilt när det är trångt.
Lars tröska har ett bord på 18 fot.
– Det passar mig bra. Tröskan klarar ett bord på 22 fot. Det innebär att jag ofta kan köra ordentligt fort när jag tröskar. Förra hösten, då vi hade mycket halm, fick den dock bekänna färg, eller så var det jag som körde för fort, säger han.
Det vikbara bordet är självklart lite dyrare än ett konventionellt.
Men då slipper man vagnen. När vi köpte tröskan var man dessutom sugen på att få ut några maskiner på marknaden, så vi gjorde en bra affär.
Claas tillhandahåller vikborden i två storlekar, 15- och 18 fot.
Annons: