Den röda övningstraktorn

Textstorlek:

Skogs- och jordbruksmaskiner blir allt mer påkostade och avancerade. Men det finns också en annan kategori – slitvargarna – som bara går och går. Under rubriken ”Trotjänaren” letar vi upp veteraner i arbete, fjärran från puts och utställningsskick.

Annons:

Hans- Åke Sörmans Massey Ferguson 135 får betecknas vara i slitet originalskick. Inte så konstigt, traktorn kom till gården i Klysna norr om Örebro som ny 1966, sedan har den tjänstgjort regelbundet utan större problem, nästan dagligen.

– Numera använder vi den en hel del när vi kör hö på sommaren och när vi bärgar halm. Jag använder den också för att sprida handelsgödsel på vallar och i höstgrödorna på våren, på senare år har jag också använt som tävlingsfordon i ortens traktorrace, berättar Hans-Åke.

Ett hårt liv i jordbruket och en hel del timmar i skogen, framför en skogsvagn har satt sina spår. Lacken är sliten och originallyktorna är buckliga.

Några större problem med traktorn har det inte varit. Men några reparationer har gjorts.

– En gång demonterades toppen, en sotning och byte av packningar. Vi har också bytt lameller till kraftuttagskopplingen. De slets hårt eftersom vi använde traktorn med en sidomonterad slaghack, kanske gick det i tyngsta laget för den här traktorn.

Hans-Åkes far beställde traktorn utan hytt, med bara störtbåge, utan värme. Något Hans-Åke ibland förbannat.

– Ja, vi plöjde ju med den här på höstarna, det kunde vara otroligt kallt, minns han.

Traktorn är dock enkel, smidig att köra och är en bra övningstraktor menar Hans-Åke.

– Alla mina barn har lärt sig köra i den här. Jag hade lärt mig köra när denna köptes. Men jag minns att jag tyckte det var himmelriket att köra denna istället för den gamla 35:an.

När traktorn köptes var det nämligen för att ersätta den äldre, MF 35 som fanns på gården. Det fanns också en lite större MF 65 på gården, med frontlastare, vilket var nytt på 60-talet. Den fick tjänstgöra några år till.

När Massey Ferguson skulle ersätta den storsäljande MF 35 i början av 60-talet bestämde man sig för att gå vidare och utveckla kring den omtyckta tre-cylindriga Perkins-motorn. I 135 har cirka 45 hästkrafter, mot 37 i 35:an. Det fanns också andra moderniteter, som diffrentialspärr och möjlighet till multipower, Massey Fergusons snabbväxel, kallad multipower. MF 135 började tillverkas 1964. Men man gjorde en smygstart ett par år innan genom att förse 35:an med diffrentialspärr och möjlighet till snabbväxel, den kallades då 35 X. 1964 tillverkades modellerna parallellt. MF 135 tillverkades fram till 1975. Hytt fanns att tillgå redan från början och blev efter hand standard i Sverige.

Traktorn tillverkades både i England och I USA.

135.an blev en försäljningsframgång och tillverkades i hundratals tusen exemplar. Den finns över hela världen. De stora tillverkningsserierna gör att man enkelt kan underhålla en MF 135 och köpa nya delar. I princip allt finns att köpa trots att traktorn alltså slutade tillverkas för mer än 40 år sedan.

135-an försågs när den lanserades med ett helt nytt utseende. Med silverfärgade detaljer, röda plåtytor och en svart, silverrandig kylarmaskering som kom att bli karaktäristisk för MF i många år. 1964 lanserades även bland annat MF 165 och 175. Senare kom än större traktorer i samma serie. Utseendet användes ändra fram till 1979.

De små trecylindriga traktorerna från MF har varit mycket omtyckta och framgångsrika. En driftsäker, snål, enkel maskin som passar lite varstans i världen. Det har gjort att Agco, som nu äger märket, åter satsat på mindre, trecylindriga traktorer, MF 3600.

När MF -traktorerna levererades i Sverige på 60- och 70 talet var de försedda med elsystem och lampor av rätt tveksam kvalitet. Lampornas reflektorer förstördes snabbt vilket gjorde att ljuset inte blev något vidare. Därtill kom problem med glappkontakt på grund av oxidering. En lantbrukare beskrev ljuset så här: ”Det ser ut som två karlar som går bredvid varandra och röker.”

Annons: