Infravärme för gårdsverkstaden

Infravärmare som går på diesel
Textstorlek:

Infravärme har har varit något som mest använts på uteserveringar och på altaner. Under Hindersmässan presenterades en ny typ av dieseldriven infravärmare hos Lantmännen Maskin.

Annons:
Att värma upp en gårdsverkstad, eller ett garage kan vara knepigt. Antingen får man ha stora ytor uppvärmda hela tiden, heller som kan man få vänta länge medan stora luftvolymer värms upp när man behöver värme exempelvis för en reparation. Så kallade dieselkanoner är en lösning, men de kräver ofta en skorsten av något slag för avgaserna.
Dieselinfravärmarna tillverkas Sydkorea och heter Airrex. Där används ofta denna typ av värmare i exempelvis affärslokaler, då ofta fjärrvärme saknas.
Det intressanta är att förbränningen är så fullständig och ren att det knappt blir några avgaser, i stort sett inget os. Det går utmärkt att ha värmaren inomhus, utan skorsten eller andra installationer Värmaren fungerar precis som den på altanen, den avgår strålningsvärme framåt och värmer snabbt. Man kan relativt enkelt flytta den, om exempelvis en maskin i en hall behöver tinas. Värmaren är också tämligen tyst.
Enligt importören Rexnordic ska mellanmodellen som avger cirka 15 kilowatts värmeeffekt klara att värma 500 kubikmeters luftvolym på 2-3 liter diesel per dygn om det är någorlunda isolerat. Maskinen drivs med 220 volt och har en märkeffekt på 80 watt. Trots att det rör sig om diesel är det alltså en relativt snål uppvärmning.
Det hela är termostatstyrt. Är det varmt stoppar brännaren.
Mellanvärmaren, som också är storsäljaren, kostar knappt 18 000 kronor.
Annons: