Nu kostar det att skicka döda tackor

Nu kostar det pengar att skicka döda tackor med kadaverbilen
Textstorlek:

Sedan första januari kostar det för första gången på flera decennier pengar att skicka en död tacka med kadaverbilen.
– Kostnaden är för hög. Det kommer att skapa problem, menar Gudrun Hagberg- Eriksson, i styrelsen för Svenska fåravelsförbundet.

Annons:

Sedan första januari kostar det för första gången på flera decennier pengar att skicka en död tacka med kadaverbilen.

– Kostnaden är för hög. Det kommer att skapa problem, menar Gudrun Hagberg- Eriksson, i styrelsen för  Svenska fåravelsförbundet.

Under många år har hämtningen av självdöda tackor bekostats av Jordbruksverket. Skälet är att man velat få in döda tackor för att kunna ta prover för att hitta utbrott av den fruktade fårsjukdomen Scrapie. Scrapie är motsvarigheten till ”Galna kosjukan” fast för får.

Men i höstas förklarades Sverige i princip fritt från sjukdomen, det föreligger numera försumbar risk för ett utbrott i landet.

Man kommer inte sluta ta prover. Däremot upphörde Jordbruksverket att betala Svensk Lantbrukstjänst AB för att hämta döda tackor. Det innebär att Lantbrukstjänst nu tar betalt för tjänsten, som tidigare varit helt gratis för fårägare.

– Kostnaden tas ut per kilo. Första budet innebar att det skulle kosta mellan 1000 och 1100 per tacka för hämtning. Vi i fåravelsförbundet ansåg det på tok för dyrt. Betydligt dyrare än exempelvis hämtning av grisar eller kalvar. Man motiverade det med att tackorna innebär mer åkande, för mindre kilo, inte helt rimligt. Enstaka kalvar och grisar hämtas ju också.

Gudrun menar att den höga prissättningen i själva verket beror på något annat.

– Lantbrukstjänst har fått 1000 kronor per tacka av jordbruksverket för sin hämtning. Fina pengar man nu förlorat. Då vill man givetvis kompensera sig, menar Gudrun.

Fåravelsförbundet har legat på och förhandlat med Svensk Lantbrukstjänst AB

– Vi har fått ner kostnaden för hämtning till 700 per djur. Det är fortfarande för mycket och vi är oroliga att det får konsekvenser.

Det Gudrun är mest rädd för är många, speciellt kanske mindre producenter väljer att lägga ut kadaver i skogen.

– 700 kronor per djur kan bli betungande om man har lite otur. Får man problem exempelvis vid lammning kan det dö en del tackor, nödslakt vi lamningen är relativt vanligt. Att lägga ut djur i skogen är dock ett lagbrott. Dessutom riskerar man att locka fram rovdjur närmare gårdarna. Det är inte heller särskilt bra.

Gudrun menar också att kostnaden kommer leda till att äldre tackor nu kommer att slaktas tidigare än nödvändigt.

– Jag tror många kommer att slå ut tackor ett år tidigare än man tänkt sig för att slippa kostnaden om djuret skulle självdö, eller att man tvingas nödslakta vi lammningen. Man får inte särskilt mycket för tackor vid slakt, men det är bättre än att slippa betala. Det innebär nog att fler äldre tackor kommer att skickas på slakt.

Scrapie-provtagningen görs även fortsättningsvis på tackor som Svensk lantbrukstjänst hämtar samt på äldre djur som slaktas.

Svensk lantbrukstjänst AB hanterar den av jordburksverket reglerade hämtningen av döda djur, kadaver, på jordbruk. företaget ägs av Köttföretagen, alltså slakterierna och ett företag som heter Konvex. Konvex omvandlar kadavren till bränsle för kraftvärmeverk.

Annons: