Skyddsnivån gäller både stora och små hönshus

Per Forslund, ordförande i Västmanlands Rasfjäderfäförening
Textstorlek:

Sedan november i fjol har fågelinfluensa av typen H5N8 konstaterats hos en skånsk värphönsbesättning och i en mindre hobbybesättning på Utö i Stockholms skärgård. Även ett tjugotal vilda fåglar har smittats av viruset.

Annons:

Här finns fakta om influensan

I slutet av januari upptäcktes ännu en smittad hobbybesättning i Stockholms skärgård, den här gången på Muskö.

– Den smittade hobbybesättningen på Muskö är spärrad och för att motverka smittspridning väntar även arbete med avlivning och sanering, säger Karin Åhl, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket.

Jordbruksverket har även infört ett skyddsområde med tre kilometers radie och ett övervakningsområde med tio kilometers radie från den smittade besättningen.

Eftersom fågelinfluensan cirkulerar och skapar stora problem i Europa och andra delar av världen vill vi påminna om hur viktigt det är att skydda sina fjäderfän från kontakt med vilda fåglar.

Smittspridning kan ske genom kontakt mellan tam- och vildfåglar, men det troligaste är att smittan sprids indirekt genom exempelvis ventilationssystem eller genom att fågelspillning fastnat på skor. Mellan olika fjäderfäbesättningar sprids smittan via handel med levande fjäderfä och via redskap, kläder, foder transportfordon, damm och fjädrar.

Smittan kan dessutom spridas med vinden över korta avstånd upp till 100 meter.

På grund av tidigare utbrott av fågelinfluensa råder skyddsnivå 2 i hela landet. En nivå som bland annat innebär att alla fjäderfän ska hållas inomhus eller inhägnade med nätat tak. Foder och vatten ska stå under tak eller inomhus. Har du en hobbyflock får ägg endast säljas eller ges bort om höns och ankor hållits inomhus. Läs mer om vad som gäller i faktarutan.

Per Forslund, ordförande i Västmanlands Rasfjäderfäförening, har märkt en ökad diskussion kring fågelinfluensan, framförallt i sociala medier.

Här finns fakta om influensan

Bland annat ställs frågor om vad som gäller för skyddsnivå 2, om höns och ankor får vara ute, om fåglar får flyttas och ägg säljas, förklarar Per.

Pers bästa tips till den som vill hålla sig uppdaterad på vad som händer är att prenumerera på Jordbruksverkets nyhetsbrev.

Att flytta och sälja fåglar utanför skyddsområde är tillåtet, däremot ska man vara försiktig med avelsägg.

En smittad höna ser sjuk ut, att se om ett avelsägg bär på smitta går ju inte, säger Per.

Fågelinfluensa är inte den enda sjukdom som drabbar fjäderfän. ILT, Newcastle, Mareks-sjukdom och mykoplasma är andra sjukdomar som finns både här och i resten av världen.

Har man avlivat ett sjukt djur kan man få svar på vad som drabbat det genom att skicka in det till SVA för obduktion, avslutar Per.

Här finns fakta om influensan

Annons: