”Jag älskar verkligen den här traktorn”

Textstorlek:

Skogs- och jordbruksmaskiner blir allt mer påkostade och avancerade. Men det finns också en annan kategori – slitvargarna – som bara går och går. Under rubriken ”Trotjänaren” letar vi upp veteraner i arbete, fjärran från puts och utställningsskick.

Annons:

När Björn Johansson köpte sin Massey Fergusson 65 1984 hade den hunnit bli 21 år gammal, den är av årsmodell 63. 33 år senare har han aldrig ångrat sitt köp.

– Nej, den har varit mycket bra. Det har blivit fler traktorer här, en MF 165 och en Volvo BM 700. Men om jag själv får välja vad jag ska köra är det 65:an som gäller. Jag älskar den vekrligen. Den är lagom stor, stark, smidig och driftsäker, dessutom mycket snål.

– Så här på vintern har jag en skogsvagn påkopplad. Jag kör den på max 1600- varv i minuten, det räcker fint för att lasta. Då drar traktorn 3-4 liter diesel i timmen.

Vagnen köptes för 20 år sedan, det är Farmas minsta modell.

– Originalpumpen på traktorn, en fyrcylindrig kolvpump, räcker väl. Den ger bara 13,8 liter i minuten, det gör att det inte går så fort när man lastar, men det är bra, då håller grejerna, menar Björn.

Björn har själv tillverkat fästet för ventilpaketet, han står på knä i stolen och lastar.

– Det fungerar bättre än vad man tror, man får bra överblick över lastningen. Kombinationen med vagnen fungerar utmärkt. Jag tycker jag tar mig fram bra i skogen. Jag har legat av mig lite, men det blir i alla fall 100-125 kubik virke per år som jag tar ut med den här, säger han.

Bergsjöhytten är ovanligt hel. Alla rutor finns, liksom båda dörrarna och väderskydden av presseningsmaterial.

– Det är öppet bakåt. Men eftersom hytten är tät på övriga sidor och värmen är bra fungerar det ändå.

Massey Fergusson 65 lanserades 1958. Den var en större efterföljare till storsäljarna TE-20 och 35. TIll skillnad från dessa har 65:an fyrcylindrig motor på 3,3 liter. Effekten är 56 hästkrafter, En stor traktor på sin tid. Mer hästkrafter än exempelvis BM Boxer och Fordson Power Major, trots att MF 65 var en nätt konstruktion, traktorn väger bara 2,2 ton.

Traktorn blev inte, kanske just för att den efter dåtida förhållanden ansågs rätt stor, inte riktigt samma försäljningsuccé som grållen och 35:an. Men det var ändå förhållandevis vanligt med 65:or i Sverige. Det gjordes en industritraktor med 65:an som bas.

Tillverkningen pågick fram till 1964, då efterföljaren 165, kom.

– Jag har en sådan också. Jag tycker inte allas den är lika trevlig, inte samma fina gång, säger Björn.

Massey Fergusson har tre växlar i grupplådan. På MF-vis finns även backen där. Sedan finns en manuell vanlig hög-lågväxel och så multipowern, det ger totalt tolv växellägen.

Multipower var MF:s snabbväxel. Med den kan man pendla mellan ett högre och ett lägre utväxlingsläge utan att koppla. Det hela består av en hydrauliskt manövrerad planetväxel. En avancerad konstruktion på sin tid. I läge låg på snabbväxeln är det frihjul, växlar man upp till hög fungerar motorbromsen.

Bland finnesserna återfinns också diffrentialspärr, vilket inte var självklart vid den här tiden. Den är också försedd med så kallad dubbelkoppling. Det innebär att kopplingen har två lägen. Trycker man ner lite kopplar växellådan ur, trycker man ner i botten, kopplar även kraftuttaget och hydraulpumpen ur. Det var en modernitet. På äldre traktorer stannar ju såväl pump som kraftuttag så fort man kopplar.

Multipowern har det goda med sig att traktorn går ovanligt fort på vägen. Snabbare än Björns modernare BM 700.

Traktorn lyfter 1200 kilo på trepunktslyften. Bra med tanken på den låga vikten.

– Tyvärr saknar den servostyrning. Med skogsvagnen fungerar det bra ändå. Då är det till och med bra att ha frontlastaren som lite motvikt. Men utan vagnen blir den lite tungstyrd.

Björn har nästan inte åtgärdat något under de 33 år han kört.

– Jag har bytt dieselpump, och reparerat kylaren som sprang läck en gång. Det har också vid något tillfälle varit glappkontakt i solenoiden på startmotorn. Det är inte så illa för en 54 år gammal traktor som använts så mycket.

Annons: