Stjernsunds gård köper Mörby gård i Asker

Mikael Gilbertsson
Textstorlek:

En av Örebro läns kanske allra finaste spannmålsgårdar har precis fått nya ägare. Gården Mörby beskrivs som mycket välskött och välarrornderad belägen på länets kanske bästa jordbruksmark, nära Odensbacken. Köpare är Stjernsunds gård, Askersund och familjen Gilbertsson.

Annons:

– Det här ska bli riktigt roligt. En ny utmaning Vi har köpt Mörby tillsammans med Christoffer, min yngsta son, berättar Mikael Gilbertsson.

Det är också Christoffer som som ska bo vid Mörby med sin familj.

– Köpet kan sägas vara ett tidigt steg mot ett generationsskifte Vi tänker inte gå i pension än, men det här är en väg att kunna sluta våra barn till oss och jobba ihop. Det är roligt.

Mikael menar att man nu sluter företagets kretslopp.

– I och med att vi köper Mörby gård kommer vi att kunna bli helt självförsörjande på foderspannmål till våra värphöns, det är vi inte i dag. Det vi gör på Stjernsund är ju i praktiken att förädla spannmål till ägg.

Vid Sternsunds gård finns i dagsläget 120 000 värphöns, varav 18 000 i ekologisk produktion.

Som om inte verksamheterna räckte till har man också 120 dikor på gården.

Gården Mörby är på totalt 463 hektar varav 295 hektar är åker. Ett skogsskifte och en rejäl, mangårdsbyggnad ingår också i köpet. På gården finns också en modern helautomatiserad torkanläggning. Förra ägaren, Johan Bergstedt köpte gården så sent som 2011. Jorden är i mycket bra skick. Väl täckdikat och högproducerande. Det finns också möjligheter till jakt. Gården är belägen mellan Odensbacken och byn Asker, i Östra Närke.

Stjernsunds gård och familjen Gilbertsson brukar redan i dag cirka 1000 hektar runt gårdscentrat söder om Askersund, alltså i Södra Närke. Dels Själva Stjernsund, men också Mikaels föräldragård Bro gård och Hammars gård. Köpet av Mörby gör Stjernsunds gård till ett av de större jordbruksföretagen i länet markmässigt.

Att familjen inte ryggar för ovanliga metoder att skaffa sig jordbruksmark kunde vi berätta om redan i Svea Jord & Skog nummer 6, förra året, då Mikael GIlbertsson berättade om sitt nyodlingsprojekt. Han har avverka och nyodlat cirka tio hektar mark på Bro gård utanför Askersund. Det var gammal åker som planterades igen på 1950-talet Nyodling är mycket ovanligt i Svealand. Sex mil mellan Stjernsund och Mörby är med andra ord inget som avskräcker.

Eftersom Mörby gård är en ren slättgård är ofta vårbruket tidigare där. Stjernsunds gård har redan nu flyttat maskiner från Sydnärke dragit igång vårbruket på gården.

Annons: