Bra betare med vitt bälte

Textstorlek:

Har ni lagt märke till de svarta korna med ett vitt bälte runt magen? Här i länet finns det en flock som betar längs med E18 mellan Västerås och Enköping. De tillhör familjen Nykvist på Soltorpet och är av rasen Belted Galloway. En härdig köttras från Gallowaydistriktet i sydvästra Skottland.

Annons:

– Jag vet inte så mycket om dem, det var mer en slump att de hamnade här, säger Ingemar Nykvist när vi träffas hemma på gården.

Det var när Ingemar sökte efter fler betesdjur som han kom i kontakt med rasen.

– Betesdjur är en bristvara och jag var glad att få tag på en flock kor och kalvar från Dalarna. Mina döttrar tyckte kalvarna var så söta att vi i fjol köpte en renrasig tjur från Veckholm.

Kor och kalvar kommer nyfiket fram när vi går in i hagen.

– Jag tycker att de är lugna och sociala, men när de har fått kalv är de väldigt beskyddande. Det kan vara lite svårt när de ska öronmärkas, berättar Ingemar.

Annars är det just kalvningen som förvånar Ingemar mest.

– De har haft otroligt lätta kalvningar. Jag trodde knappt det var sant när jag såg kalven stå upp och dia en halvtimme efter att den fötts.

– Kalvarnas födselvikt ligger på 25-35 kg men redan efter ett år väger en tjurkalv 350-450 kg, kvigkalven cirka 100 kg mindre. En vuxen ko väger 500-600 kg och en tjur 800-1000 kg. Köttets karaktär är välmarmorerat med lågt innehåll av putsfett, något som ger ett slaktutbyte på mellan 55-60 kg.

Belted Galloway tros komma från de hornlösa djur som vikingarna förde med sig till Skottland. Under 1700-talet hade skottarna handelsutbyte med Holland och därifrån togs tjurar av rasen Lakevelderer vilka har det karakterisktiska bältet som senare kom att bli Belted Galloways kännetecken. De är härdiga och utmärkta landskapsvårdare som klarar sig på relativt magert bete.

– Jag upplever att de är mindre kräsna än mina andra köttraskorsningar här på gården. De är nöjda med det som serveras och går gärna ut i hagen trots att gräset inte växt så mycket än.

Liksom hos skottarna, som historiskt aldrig stallat in sina kor, går även Ingemars djur ute året runt med vindskydd. Rasen har under århundraden utvecklat en dubbel päls med underull som håller djuret varmt och en raggigare päls över som håller undan fukt och väta.

– Trots det gillar de inte när det regnar. Då står de helst i vindskyddet. Kyla och värme bryr de sig mindre om, avslutar Ingemar.

Intresset för Belted Galloway ökar stadigt. Enligt statistik från CDB fanns det 2008

74 handjur och 106 hondjur i Sverige, två år senare var siffran 132 respektive 185. Idag finns 328 handjur och 632 hondjur i landet.

Intresset för Belted Galloway ökar stadigt. Enligt statistik från CDB fanns det 2008

74 handjur och 106 hondjur i Sverige, två år senare var siffran 132 respektive 185. Idag finns 328 handjur och 632 hondjur i landet.

Annons: