Grovfoderbrist hotar

Många gårdar i Mellansverige kan få brist på ensilage, eller hö i vinter.
Textstorlek:

Det har varit rejält torrt i Mellansverige. Grundvattennivåerna är nere på bottenrekord på många håll. Det har gjort att vallarna vuxit riktigt på dåligt. Risken är stor att det nu blir grovfoderbrist på många gårdar. Det riktigt allvarliga är att man heller inte har foder över från förra året att tillgå.

Annons:

– Det här är något vi diskuterar med våra kunder varje dag. Alla vi pratar med har problem. Förra året var också torrt. Men då kunde man rädda situationen med foder från 2015, då vi fick rejäla vallskördar. Nu finns inget sådant foder kvar. Hade man något såldes det till de som behövde i våras. Så mycket grovfoder till salu finns inte heller i Mellansverige. De som har tingat är glada. För så mycket finns det inte till salu. Det lilla som finns blir dessutom dyrt, säger Anna Linell, växtodlingsrådgivare på Hushållningssällskapet i Nyköping.

Det kommer troligtvis att bli vanligt att transportera ensilage långa sträckor den här vintern.

De flesta djurgårdar fick en hyfsad första skörd. På många håll blev det däremot i princip ingen andraskörd. Då hade torkan tagit ut sin rätt totalt.

– Många hoppas nu på en bra tredjeskörd. Många är igång med den, andra avvaktar effekten av det lilla regn som kommit, fortsätter Anna.

En del djurgårdar har valt att putsa ner andraskörden för att få bättre tillväxt och tänker skörda om några veckor.

– Det är bara att lyckönska dem.

Som alltid har första- och andra årsvallarna klarat sig bra, medan många äldre vallar knappt givit någon skörd.

Många har också försökt rädda situationen genom att ensilera spannmål som helsädesensilage. Där det finns har man också ensilerat fröhalm efter fröskörd tidigare i somras.

– Men för de som inte haft den möjligheten ser det nog lite krisartat ut. Det hela blir inte bättre av att det, så vitt vi förstått, är långa köer till slakterier i området. Många kommer kanske att vilja slakta ut djur i förtid för att spara på fodret.

Ett par mycket torra somrar och låga grundvattennivåer har fått många att fundera på hur man ska lösa situationen långsiktigt.

– Ett sätt att trygga grovfodertillgång är givetvis större areal för de som kan. Men många funderar också kring vad man ska ska så. Vi har ju områden i Sverige där det alltid varit torrt, Gotland och Öland exempelvis. I en gotlandsblandning finns ett större inslag av exempelvis hundexing och lusern, som tål torka bättre.

Ekobönder har kanske än mer problem med torkan, dels för att de redan från början ofta har lägre avkastning från vallarna per hektar.

– Men också för att de är mer beroende av baljväxter, både i vallarna och den övriga växtföljden.

– En av mina kollegor är bördig från Bosnien. Hon berättade att där är majs en vanlig gröda, just på grund av att man har rejält torra somrar. Men här Sörmland, Mälardalen och Närke ser jag en ökad majsodling som lite av ett skräckscenario tyvärr. Ska vi odla majs i större skala lär den behöva inhägnas för att den inte ska bli foderbord till vildsvinen i första hand. Majs kräver ju också mycket soltimmar och lång vegetationsperiod

Inte heller betena har fungerat i torkan. På många gårdar har man redan tvingats ta till det lilla grovfoder man fått ihop för att utfodra djur redan.

När det gäller spannmålsskörden menar Anna Linnell inte alls samma problem.

– Nej, vi är nästan lite överaskade. Här i Nyköpingstrakten har vi exempelvis sett skördar av höstkorn på 10 ton per hektar. Jag trodde knappt det var möjligt.

Det verkar vara normala heller rentav bra skördar på många grödor. Men torkan har dock drabbat även spannmålen lokalt. När det regnat har det fördelats mycket ojämnt geografiskt.

– Ja när det kommit har en del bara fått några droppar, andra fem millimeter och någon mil bort kan det ha kommit 35 millimeter Runt Eskilstuna och Strängnäs har vi hört rapporter om märkbart lägre skördar på grund av torkan.

Annons: