Glyfosatet blir kvar

Textstorlek:

I en omröstning tidigare i dag röstade EU.s länder om huruvida tillståndet för glyfosat skulle förlängas. Lite oväntat röstade 18 länder för en förlängning, där ibland Sverige. Resultatet blev att glyfosat nu blir kvar i fem år till.

Annons:

Beslutet kom i grevens tid. Tillståndet för glyfosat förlängdes förra året och gällde bara fram till den 15 december. In i det längsta var det oklart huruvida man skulle få till den kvalificerade majoritet som krävdes för att få igenom ett godkännande. Det var Tyskland som avgjorde omröstningen genom att rösta för en förlängning.

Det var en rapport som slog fast att det kunde finnas en viss risk att glyfosatet kan vara cancerframkallande som fick fart på miljölobbyisterna. Flera länder gick ut och sa att man skulle rösta emot en förlängning av tillståndet.

Preparatet har funnits i 40 år. Trots en hel del forskning har man inte kunnat påvisa klart att preparatet är cancerframkallande. Glyfosatpreparat är de särklassigt mest sålda bekämpningsmedlen. Mer än hälften av alla bekämpningsmedel som säljs i Sverige är glyfosatpreparat.

Annons: