Janina håller koll på hästens vikt

Textstorlek:

Janina Henningsson från Östansjö har hittat en egen nisch i hästbranschen. I sitt företag Hästvågen åker hon runt och väger hästar med sin mobila våg. Så här långt är hon ensam i Sverige med mobil hästvåg.

Annons:

Vi träffade henne när inte mindre än 54 hästar skulle vägas hos Örebro Fältrittklubb, en av landets största ridklubbar.

– Det finns alla möjliga skäl till att vilja väga sin häst. Här handlar det om att man vill ha vikter för att kunna göra korrekta foderstater och dosera avmaskningsmedel korrekt. För någon med en eller två hästar är inte det så viktigt. Det gör inget att överdosera lite, men ska man avmaska 54 hästar är det en annan sak, då finns pengar att spara, berättar Janina.

Ett annat skäl till att man vill ha koll på vikten är när hästen ska köras i en hästransport.

– Många underskattar sin hästs vikt. Har man bara B-kort är det bra att veta vad hästen väger så man inte lastar för tungt. Det kan leda till böter.

Som av en händelse kliver en stor fux på vågen. Jag tror den väger under 600 kilo, säger kvinnan som leder upp hästen på vågen. Vägen visar på 718 kilo.

– Det är svårt att gissa hästars vikt. 20-30 upp eller ner syns ofta inte. Den tyngsta jag vägt var en shire på strax under tonnet. Vore roligt att väga en som väger över ett ton.

Många hästar, speciellt de som tävlar regelbundet, åker ofta på klinik för vård, röntgen, vaccinering och liknande. Där vägs de per automatik.

– Men ”vanliga” hästar, som mina egna jag har hemma, och ridhästar, blir det rätt sällan en tur till en klinik. Där kan jag hjälpa till.

Inspirationen till vågen kommer från Tyskland. Där är ambulerande vågar vanliga.

– Vågen drivs av batterien. Det gör det hela flexibelt. Jag har plattor med mig där jag kan ställa den om det är mjukt underlag.

När vägningen är klar lyfter Janina vågen med en domkraft och sätter på hjul, sedan skjuter hon upp den på en bilkärra.

– Min man har svetsat fästena. För hästar använder jag enkla bågar. Men jag kan även väga exempelvis får. Då blir det grindar istället. Rundbalar, motorcyklar och nötkreatur har jag också vägt.

– Det går att ansluta en dator eller platta till vågen. Men det går faktiskt fortare för mig att anteckna allt för hand. Jag tar hem uppgifterna och för in dem i en egen databas. Alla uppgifter finns sparade hos mig.

För privatpersoner kostar en vägning 250 kronor plus framkörning. Vid större anläggningar, med mer hästar tar Janina betalt för timme.

– Om man som här är väl förberedd, med folk och listor på hästarna med alla uppgifter, går det fort.

Annons: