​Bröderna växlade upp efter 65 år i Runhällen

Textstorlek:

Redan 1952 startade Valter Larsson verkstad för lantbruksmaskiner i Runhällen. 1979 övertog sönerna Anders och Torgny rörelsen och för ett och ett halvt år sedan flyttade man in till Sala.
– Vi växte i samma stund från sju till 12 anställda, säger Anders Larsson.

Annons:

 

Det var i samma veva som Traktorcentralen såldes till generalagenten Söderberg & Haak som bröderna såg chansen att göra något nytt steg med verksamheten. Traktorcentralen hade bland annat en anläggning på Fridhemsområdet i Sala och den var därmed en naturlig knutpunkt för skog- och lantbrukskunder i området.

– Vi hade redan ett långvarigt samarbete med Söderberg & Haak i och med att vi säljer Deutz-Fahr som de är generalagent för i Sverige.

Sagt och gjort – Anders och Torgny lämnade de tidigare verkstadslokalerna längs genomfarten i den lilla uppländska orten Runhällen och flyttade de knappa tre milen till Sala.

– Det var nog helt nödvändigt att göra denna uppväxling, det kom rätt i tiden, säger Anders.

Han betonar att det så klart kändes tufft att lämna landsbygden där företaget en gång startat och givit bygden en arbetsgivare. Men samtidigt med dagens hantering med logistik och frakter tillsammans med bristfälliga telekomlösningar gjorde att beslutet blev enklare.

– Det är ju tidens gång att flytta till mer centralt läge. Och tillfället att få överta lokalerna lockade så klart.

Omsättningen sedan flytten har ökat och även personalstyrkan. Från att ha varit sju blev man plötsligt 12 i personalen då några från tidigare verksamheten också valde att komma in i nya rörelsen.

Runhällens Maskin är ett känt företag i ett större område än bara Sala-Heby. Anders berättar att man täcker in norra Uppland ut mot kusten vid Östhammar och gränsar sedan söder om Dalälven men söderut täcker andra återförsäljare in södra Uppland, Södermanland och sydvästra Västmanlands län.

– Vi är även serviceställe för Ponsees skogsmaskiner och det har vi i en radie av tio mil, säger Anders.

Företaget har fyra servicebussar och teknikerna är nischade på de olika varumärkena och maskintyper.

– Vi har mycket arbeten på rundbalsmaskiner för tillfället, säger Anders som menar på att numera är det nästan aldrig lågsäsong i verksamheten då det är ganska utslätat över året.

Att verka på industri- och handelsområdet Fridhem har många fördelar enligt Anders. Läget vid Uppsalavägen gör att företaget exponeras bra men tycker precis som många andra företagare på området att dels skyltningen dit är dålig och dels att det behövs cirkulationsplatser på den tätt trafikerade väg 56/72 som går intill.

Anders, som är lite allt i allo i företaget, låter brodern Torgny sköta det mesta av säljet tillsammans med ytterligare en säljare. I övrigt har man ansvariga för verkstad, reservdelar och så klart då även teknikerna.

– Vi är nöjda med flytten och närmast planerar vi för den årligen återkommande maskinmarknaden som äger rum i slutet av februari.

Då samlas de stora aktörerna på olika givna ställen i Sala och det är ett uppskattat och välbesökt inslag som alla vet äger rum samtidigt som den traditionella vintermarknaden runt stora torget i centrala Sala.

Annons: